Goran Kovačević: Prioritet će mi biti stanovnici općine Novi Grad

Semra Hodžić
Goran Kovačević: Prioritet će mi biti stanovnici općine Novi Grad
Facebook / Goran Kovačević
Goran Kovačević je kandidat Demokratske fronte za načelnika sarajevske Općine Novi Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Kovačević je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Centar, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Suštinska razlika između ostalih kandidata i mene je u shvatanju odnosa unutar lokalne zajednice i poimanju prioriteta. To je jasno implementirano i u izbornom programu Demokratske fronte. Naš program se ogleda u insistiranju na sinergiji između načelnika, općinskog vijeća i građana općine.

Lokalni nivo vlasti mora biti dostupan u punom kapacitetu svim stanovnicima općine Novi Grad Sarajevo, s fokusom na iskazane potrebe građana. U svom radu primjenjivat ću principe apsolutne zakonitosti, pravičnosti i transparentnosti što podrazumijeva pravovremenu obaviještenost stanovnika o planiranim projektima na području općine. U realizaciji tih projekata građani će imati aktivnu i presudnu ulogu; oni će odrediti prioritete, odnosno projekte koji će se finansirati iz budžeta Općine.

Kao menadžeri u zajednici integrirat ćemo društvene i ekonomske aktivnosti sa aktivnostima na očuvanju okoliša na području naše lokalne zajednice. Na taj način ćemo zadovoljiti potrebe sadašnje generacije bez da ugrozimo mogućnost budućih generacija. Upravljat ćemo zajednicom na način da prihvatimo, uključimo i zadržimo širok krug ljudi i perspektiva.

Aktivno ćemo raditi na stvaranju osjećaja pripadnosti zajednici stanovnika Novog Grada Sarajevo.

Za mene kao načelnika prioritet su stanovnici općine, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili neku drugu orijentaciju.

Konačno, izborni program kojim ćemo dobiti povjerenje stanovnika općine Novi Grad Sarajevo baziran je na ekonomskim mjerama koje podrazumijevaju našu opredijeljenost za otvaranje novih radnih mjesta i stabilnost postojećih.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Moja pobjeda će građanima Novog Grada Sarajevo donijeti pravdu. Do sada su sve aktivnosti postojeće vlasti na podizanju standarda života ugroženih kategorija bile bazirane na spiskovima stranačkog članstva. Ugrožene kategorije koje nisu bile na stranačkim spiskovima nisu bile ni razmatrane.

Dosadašnja praksa u Novom Gradu Sarajevo bila je da se općinski kapaciteti koriste za promoviranje i profiliranje interesa političke opcije koja upravlja općinom, što je posebno izraženo u vrijeme predizborne kampanje. Mojom pobjedom svaka vrsta manipulacije pravima građana bit će zaustavljena. Za mene kao načelnika ne postoje stranke, postoje samo ljudi, jer ja sam jedan od njih.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Dosadašnji razvoj općine nije podrazumijevao ujednačen pristup potrebnim sadržajima za građane općine. Osim povećanja stambenog prostora, po čemu je općina i prepoznata kao „spavaonica“ nisu razvijani drugi sadržaji, a koji su ključni u poboljšanju kvaliteta života stanovništva općine. Da bi mogli biti savremena općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u pravom smislu te riječi, osigurat ćemo stimulaciju ulaganja u općinu, otvaranje firmi, otvaranje predstavništava stranih firmi, hotelskih kapaciteta, zanatskih djelatnosti, edukativnih institucija i ostalih privrednih subjekata. Navedene stimulacije za preduzetnike planiramo provesti kroz: administrativne olakšice, angažman Općine u  obezbjeđenju povoljnijih kreditnih aranžmana kod banaka za ulaganja i otvaranja firmi u općini, pogodnosti u razvoju industrijskih zona i općinskog građevinskog zemljišta za proizvodne pogone, pogodnosti za upošljavanje osoba sa područja naše općine.

Stimulacije ćemo realizirati i kroz poslovne savjete i treninge iz domena poslovnih procesa, kroz pomoć u prekvalifikaciji i obuci uposlenika, kroz edukativni poslovni centar, pomoć u networkingu, biznis inkubator – podrška zapošljavanju i otvaranju novih firmi.

U lokalnoj zajednici mogu biti ključni biznis inkubatori. Oni se sastoje od pomoći u domenu infrastrukture, ljudskih, tehničkih, finansijskih resursa, raznih administrativnih olakšica i slično. Naprimjer, ako za novi biznis obezbijedite poslovni prostor za 1 KM u provoj godini poslovanja, već ste stimulisali taj biznis.

Na području općine planiramo pokretanje i raznih sportskih i kulturnih sekcija čiji bi najveći trošak poslovanja snosila Općina. Na području Novog Grada je veliki broj djece i omladine te bi ih na ovaj način zainteresirali i animirali da se aktivnije uključe u rad zajednice. Pružili bi ravnopravnu priliku za rad i djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti plaćati troškove mjesečne članarine, opreme, putovanja i slično.  Na ovaj način roditelji bi bili u mogućnosti kvalitetnije planirati vrijeme sebi i svom djetetu.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Na području Općine vidljivo je raslojavanje na bogate i siromašne. Zapošljavani su isključivo stranački kadrovi, bez da se vodi računa o kompetentnosti i kvalitetu tih kadrova, što je nedopustivo imajući u vidu ljudski potencijal (obrazovni i stručni) stanovnika općine Novi Grad Sarajevo.

Važno je istaći i to da najmnogoljudnija općina ima zanemarive obrazovne kapacitete.

Kao treći problem bih istakao pitanja mladih. Ne posvećuje se adekvatna pažnja njihovim potrebama i njihovom statusu.

Četvrti problem koji je važno istaći jeste status penzionera u Novom Gradu, koji su dovedeni na egzistencijalni rub. Aktivnosti Općine na poboljšanju statusa ove kategorije stanovnika svedene su na simbolična davanja. A i ta davanja aktivna su samo u vrijeme pred izbore.

Peti problem po mom shvatanju jeste dostupnost i kvaliteta zdravstvenih usluga, uzimajući u obzir broj stanovnika općine. Urgentna je potreba povećanja kapaciteta i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga na području općine Novi Grad Sarajevo.

Dodatno bih spomenuo vidljivu korupciju općinske administracije i vlasti kroz stranački uticaj kod prijema u radni odnos, izdavanja građevinskih i drugih dozvola i rješenja, sumnjivih olakšica, neprincipijelnih i netransparentnih dodjela pomoći raznim kategorijama stanovništva, s posebnim akcentom na boračku populaciju, RVI, šehidske porodice i druge socijalno ugrožene kategorije.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Aktuelni načelnik je samo produžena ruka SDA, političke opcije koja je već duži vremenski period izgubila senzibilitet za narod, državu, pravo i pravdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije