Golem pad zagađenja u zraku: U Sarajevu ukinuta mjera 'Pripravnost'

Radiosarajevo.ba
Golem pad zagađenja u zraku: U Sarajevu ukinuta mjera 'Pripravnost'

Zbog pada zagađujućih materija u zraku ukinuta je prva epizoda 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

Naredbu o ukidanju prve epizode - 'Pripravnost' u Kantonu Sarajevo donio je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić je, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Učinjeno je to s obzirom na to da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka zabilježen nagli pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10 te da je, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija sa minimalnim šansama za pojavu temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini, te padavina uz umjeren vjetar promjenljivog smjera.

Naredba je donesena na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor a podrazumijeva ukidanje svih mjera za prvu epizodu definisanih Planom interventnih mjera koje su donešene 25. januara 2015.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije