Ramiz Salčin je na današnji dan dao život za Sarajevo - braneći ga

AA
Ramiz Salčin je na današnji dan dao život za Sarajevo - braneći ga
FOTO: AA / Arhiva

Članovi porodice, prijatelji, predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, saborci Ramiza Salčina, komandanta Teritorijalne odbrane Novi Grad, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Saraj Polju obilježili su 26. godišnjicu od njegove pogibije.

Na današnji dan 1992. godine komandant Salčin položio je život na Vojničkom polju - Sarajevo, braneći Sarajevo. Pogođen je snajperskim hicem iz pravca Nedžarića.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Muharem Fišo ukazao je na važnost podsjećanja na heroje koji su imali veliku ulogu u odbrani BiH. Istakao je da je bitno prenositi mladim generacijama herojstva i njihovu ljubav prema domovini.

"Ukratko, podsjećati na ljude koji su više voljeli BiH nego sebe. Stalno podsjećati, stalno obilježavati i nikada se ne umoriti. Naša budućnost zavisi od toga koliko ćemo se sjećati slavne borbe, slavnih heroja. Ukoliko zaboravimo ove ljude, događaje, naše heroje, mislim da ova država neće imati budućnosti", poručio je Fišo.

Taib Delić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja Općine Novi Grad, podsjetio je da su se danas okupili na mjestu pogibije istinskog heroja. 

"Danas je 26 godina otkako je Ramiz, na ovom mjestu, u ovoj zgradi, ubijen snajperskim hicem. Dugo sam se poznavao s Ramizom, jer smo iz istog kraja. Zato što je Ramiz učestvovao u organizovanju odbrane ljudi i prije agresije na BiH. Čim je počela agresija na Hrvatsku odmah je rekao da se BiH sprema još veće zlo. Bio je vizionar i znao je šta će se desiti BiH", pojasnio je Delić.

Poručio je da se uvijek treba sjećati "ovakvih ljudi, događaja i ličnosti". 

"Sjećajući se njih, mi nećemo zaboraviti ono što nam se desilo u proteklom periodu. Moramo generacijama prenositi šta nam se desilo. Ramiz je imao dvije opsesije - Nedžariće i kasarnu Viktor Bubanj, kasnije Ramiz Salčin", istakao je Delić.

Učestvovao je, podsjetio je Delić, u odbrani Mojmila, Dobrinje, Hrasnog brda, bio je na Žuči...

"O Ramizu se ne može baš sve ispričati u pet minuta. Ramiz je veliki borac, patriota, velik čovjek", poručio je Delić.

Ramiz Salčin rođen je 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri kod Gacka. Odigrao je važnu ulogu u organizaciji odbrane na prostoru sarajevske općine Novi Grad. Poginuo je 22. augusta 1992. godine u naselju Saraj polje od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja u Nedžarićima.

Godine 1994. posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan". Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije