Godišnjica pogibije pacifiste koji je stradao tokom agresije

Fena
Godišnjica pogibije pacifiste koji je stradao tokom agresije
Polaganjem vijenca na spomen-obilježje, Ambasada Italije u BiH obilježila je danas u Sarajevu 24. godišnjicu ubistva pacifiste Gabrielea Morena Locatellija koji je 3. oktobra 1993. ubijen snajperskim hicem na mostu Vrbanja.

Ambasador Italije Nicola Minasi rekao je da je Locatelli tog kobnog dana bio u Sarajevu jer je htio podijeliti patnje lokalnog stanovništva i da zajedno s njima pokuša naći rješenje za mir.

"Taj mladić je bio član udruženja Blaženi graditelji mira i htio je da odavde cijeloj Europi prenijeti poruku mira", izjavio je Minasi.

Dodao je da su 5. aprila 1992. na istom mostu izgubile živote Olga Sučić i Suada Dilberović kao prve žrtve rata u BiH.

Minasi je istaknuo da je danas na mjestu pogibije Morena, Olge i Suade potrebno razumjeti ljude koji su preživjeli rat i koji danas pokušavaju stvoriti novi mir.

Obilježevenju godišnjice prisustvovali su i članovi udruženja Iskos iz italijanske pokrajine Emilia-Romagna koji će na svom Putu sjećanja, nakon Sarajeva, posjetiti Višegrad i Srebrenicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije