Glavna sarajevska šetnica u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Glavna sarajevska šetnica u novom ruhu

Kako je bilo planirano dinamikom radova, jučer je okončana sanacija i popločavanje dijela ulice Ferhadija od Gajevog trga do Ćemaluše koji administrativno pripada Općini Centar Sarajevo. 

Za projekt rekonstrukcije vodovodne mreže i sanacije tog dijela šetnice Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 500.000 KM, saopćeno je iz Općine Centar. 

Od 7. oktobra ove godine kada su započeti radovi, prvo je urađena rekonstrukcija vodovodne mreže s priključcima na okolne stambeno-poslovne objekte, kao i rekonstrukcija gasne, elektro i mreže kablovskih operatera. 

Nakon toga je postavljen novi tamponski sloj debljine od 90 do 150 centimetara, a zatim i armirano-betonska ploča preko koje je ugrađeno nešto više od 1.000 kvadratnih metara novih granitnih ploča debljine 8 cm, kao što su i na dijelu Ferhadije koji pripada Općini Stari Grad. 

Duž spomenute dionice od Gajevog trga do Ćemaluše, dužine 96 i prosječne širine od osam do 10 metara, ugrađeno je i 174 metra granitnih ivičnjaka i 12 novih uličnih slivnika te je izvršena nivelacija 21 uličnog hidranta. 

Na zahtjev Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo zadržana je 'sarajevska ruža' na mjestu masakra 1992. godine kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana dok su čekali u redu za hljeb. 

Realizator projekta je Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar. Glavni projekt sanacije dijela šetnice od Gajevog trga do Ćemaluše uradila je firma ''Saraj Inženjering'' d.o.o. Sarajevo, izvođač radova je firma ''Sela'', a za nadzor je bila zadužena ''Energotehnika'' iz Doboja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije