GIZ: Nastavak pružanja podrške obrazovanju odraslih

Radiosarajevo.ba
GIZ: Nastavak pružanja podrške obrazovanju odraslih

Sa završetkom ove godine njemačka vladina organizacija GIZ završit će i prvu fazu projekta „Podrška obrazovanju odraslih“, finansiranog od njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Naredna, druga faza koja će zadržati okvir djelovanja, ali će biti proširena za nove i intenzivnije aktivnosti na terenu, trajat će  tri godine počevši od 1. januara 2014, poručuju iz GIZ-a.

Rezultati ovog projekta su naknadno sticanje osnovnog obrazovanja s kampanjom "Heroji svakodnevnice", certificiranje informalno stečenih kompetencija putem instrumenta "Pasoš kompetencija", te usavršavanje i osposobljavanje  jačanjem ponude u oblasti neformalnog obrazovanja odraslih čiji je sastavni dio portal obuke.ba, saopćeno je danas iz ove organizacije.

Iako prije zvaničnih rezultata popisa stanovništva u BiH nema tačnih podataka o broju nepismenih u BiH, poražavajuće istraživanje UNESCO-a, provedeno prije dvije godine na relativno širokom uzorku, kako je istaknuto, pokazuje da je čak 15 posto građana Bosne i Hercegovine danas nepismeno, dok je 30 posto pismeno samo funkcionalno. Prema istom istraživanju čak  sedam posto nepismenih živi u urbanoj sredini.

Radna linija naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja je, zajedno s kampanjom "Heroji svakodnevnice" koja se već dvije godine zaredom provodi na Međunarodni dan pismenosti, 8. septembra, skrenula pažnju šire društvene zajednice na ovaj problem i ponudila konkretna rješenja u segmentu naknadnog stjecanja osnovnog obrazovanja za odrasle koji to, iz bilo kojeg razloga, nisu uspjeli učiniti  nakon 15. godine života.

Osim u sklopu projekta izrađenih obuka na portalu www.obuke.ba može se naći više od 340 različitih obuka iz svih predjela Bosne i Hercegovine. Razvoj ovog alata za cilj ima pomoć tražiocima posla da bi povećali svoje kompetencije i samim tim šanse da pronađu dobar posao, te pomoći poslodavcima da znaju koje su im opcije dostupne da bi ojačali svoju radnu snagu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije