Gimnazijalci se na književnoj večeri družili s Nenadom Veličkovićem

Radiosarajevo.ba
Gimnazijalci se na književnoj večeri družili s Nenadom Veličkovićem

Sinoć je u sarajevskoj Drugoj gimnaziji održana književna večer s Nenadom Veličkovićem, piscem, kolumnistom, univerzitetskim profesorom. 

''Druženje pisca s osamdesetak učenika organizirano je u okviru projekta Druženje s piscima koji su pokrenuli učenici jezičkog odjeljenja III4 u saradnji s razrednicom Adilom Salibašić. Teme su bile raznolike. Razgovor je započeo neobavezno, a ovaj bh. pisac se kroz jednosatno druženje potrudio da nam iz različitih uglova ispriča priču o čitanju, svom životu i radu i da odgovori na što veći broj pitanja koja su mu učenici trećih i četvrtih razreda postavljali. Ono što se meni najviše dopalo jeste da je prof. Veličković nama samo predstavio dobre i loše strane čitanja knjiga, davajući adekvatne argumente i za jednu i za drugu stranu, čime je on svoj dio predavanja završio. Nije nametao nikome svoje mišljenje, niti tvrdio da je bilo koja od tih strana bolja. Na nama je da izaberemo ono što je pravilno'', istaknuo je Adnan Babović, učenik IV razreda i dodao kako je upravo ovakav vid edukacije izvrstan jer nas potakne na kritičko razmišljanje i stavlja u poziciju da donosimo vlastite odluke što je osnova za sazrijevanje svake mlade osobe. 

Sudeći prema prvim utiscima i komentarima, ovaj projekt je već sada dobio samo riječi hvale i pozitivne kritike. Amra Halilović kaže: ''Zanimljivo je kada književnik zna govoriti jezikom svoje publike, kada je njegov govor duhovit, živ i prepun životnih i personalnih primjera. Druženje je bilo korisno, zanimljivo i opušteno i drago mi je da će se nešto slično ponoviti i u budućnosti.''

Njena kolegica, Lamija Bibezić dodaje: ''Plijenilo je pažnju svima, zasigurno! Posebice priča o korištenju književnosti kao manipulacijskom sredstvu, čime se doprinijelo razvijanju svijesti učenika, je bilo veoma korisno. Cilj ovog projekta je, prvenstveno, bila dobra i pametna zabava. Čitanje je uvijek dobar izbor; uvijek nudi nove načine da se otisnemo u nepoznate svjetove, da doživimo nove pustolovine i probudimo (o)sjećanja. Te ispisane stranice su često ogledalo onoga što u nama već postoji, i nekada je samo jedan detalj iz teksta dovoljan da u sebi otkrijemo nešto pohranjeno, davno i duboko'', jednoglasno poručuju učenici jezičkog odjeljenja Druge gimnazije Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije