GastroID: Prilika za sve ljubitelje gastronomije

Radiosarajevo.ba
GastroID: Prilika za sve ljubitelje gastronomije

Ukoliko imate želju da postanete vrhunski kulinarski majstor, bez obzira koliko godina imate, to je itekako moguće. GastroID je Centar za obuku odraslih i mladih osoba u kulinarstvu i ugostiteljstu koji nudi edukacijske programe za zanimanje kuhara, konobara, slastičara, barmena, recepcionara, hotelskog menadžera, restoranskog menadžera i sobarice. 

Danas je na Sarajevo Holiday Marketu predstavljen ovaj program. Elvir Toholj, vođa Centra neformalne edukacije za gastronomiju GastroID predstavio je početak rada edukacije u turizmu i gastronomiji. 

"Zadnjih desetak godina smo uvidjeli da osoblje koje izvršava funkcije u kuhinji nije adekvatno obučeno, ne posjeduje dovoljno znanja i vještina koje poslodavac očekuje. Želje su jedno, stvarnosti su drugo, ali evo, obezbijedili smo opremu i danas predstavljamo rad centra", rekao je Tohulj za Radiosarajevo.ba

Za edukaciju se mogu prijaviti svi. Edukacije za kuhara će se održavati u tri segmenta, za početnike, polaznike sa iskustvom i napredne polaznike. Prve edukacije počinju u februaru 2014. godine i, kako je rekao Toholj, kapaciteti su već popunjeni. 

"Kuhinju u Srednjoj školi Konjic smo dobili na raspolaganje i definitivno ćemo početi raditi paralelno edukacije u Konjicu i Sarajevu, a uskoro, nadamo se i Banjoj Luci. Osigurali smo kuhinju, trebamo se samo dogovoriti ko će biti trener", dodao je je Elvir Toholj. 

Skup entuzijasta je pokrenuo ovu priču i cilj im je gastronomiju promovirati kao glavnu aktivnost u sklopu turizma "Tu nam je šansa i treba je iskoristiti", ocijenio je Toholj. 

Na današnjem druženju je bio i Edin Džemat, jedan od najboljih kuhara u Švedskoj, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Pripremio je specijalitete koje priprema u svom restoranu u Švedskoj. 


Edin Džemat, Foto: Radiosarajevo.ba

"Želim da pokažem inovativnu i kreativnu kuhinju, bez mesa i ribe. Napravio sam jedno jelo od karfiola, supu od celera i đumbira. Lako je pripremiti komad dobrog mesa, ali pripremiti zelen je malo teže", rekao nam je Džemat. 

Kazao je da je to inovativna kombinacija, ali da ipak misli da posjetioci neće baš pozitivno reagovati, ipak, probat će, pa su moguće i pozitivne reakcije. 

Edin Džemat je kapiten u kulinarstvu u Švedskoj, no, otkrio nam je da mu je drago da može doći i "iz Bosne pokupiti recepte jela, ali i u BiH donijeti sve iz Švedske".

Posjetioci su danas imali priliku probati zanimljive specijalitete koje će uskoro pripremati polaznici GastroID centa za obuku odraslih i mladih osoba u kulinarstvu i ugostiteljstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije