KS / Garibija: Uvodimo nadzor za stručne radnike u ustanovama socijalne zaštite

09. 01. 2020. u 09:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kanton Sarajevo u ustanovama socijalne zaštite uvodi superviziju za stručne radnike tih ustanova koji su u kontaktu s korisnicima. Supervizori će usmjeravati rad stručnih radnika, pomagati im u jačanju kvaliteta rada te ih podržavati kako bi bili umanjeni slučajevi 'stručnog sagorijevanja' koje je česta pojava zbog specifičnih i teških okolnosti s kojima se svakodnevno susreću u radu, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da je krajnja svrha - bolja i profesionalnija usluga krajnjem korisniku.

„U razvijenim zemljama, rad u oblasti socijalne zaštite nezamisliv je bez supervizije, kod nas je ona do sada, nažalost, bila rijetka i sporadična pojava. Donijeli smo i Pravilnik o provođenju supervizije u ustanovama socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, čime je propisan način rada supervizora, a sve ustanove su obavezne u toku jedne godine provesti najmanje 18 sati grupne supervizije za svakog stručnog radnika u kontaktu sa korisnicima. U budžetu za 2020. godinu osigurali smo dodatnih 100.000 KM za angažman supervizora u javnim ustanovama socijalne zaštite“, navodi ministar Garibija.

Supervizori su nezavisni stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom koji kroz individualni ili grupni rad, stručnim radnicima pomažu pronalazak uzroka poteškoća i problema u radu s korisnicima i međusobnom radu, prevazilaženje prepreka u razvoju stručnih radnika, doprinose unapređenju ponašanja i profesionalnih uloga stručnih radnika, a sve s fokusom na akciju i rezultate.

„Ustanove socijalne zaštite će uz planove rada dostavljati i godišnje planove supervizije, a supervizori će moći biti samo osobe koje se certificiraju pri Ministarstvu. Neki od uslova koje supervizori moraju ispunjavati su posjedovanje potvrde o edukaciji iz oblasti supervizije, visoka stručna sprema iz oblasti socijalnog rada, pedagogije, psihologije, defektologije, andragogije itd. te najmanje pet godina radnog iskustva u struci. Supervizor nije radno mjesto nego stručna usluga, a zbog nepristrasnosti u radu, za poslove supervizora neće moći biti angažovana osoba koja je uposlenik te ustanove. Svi uslovi propisani su sa krajnjim ciljem podrške uposlenicima i podizanja kvaliteta rada i usluge za korisnike“, poručuje ministar Garibija.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA