FOTO: Znate li priču o Mejtašu?

Radiosarajevo.ba
FOTO: Znate li priču o Mejtašu?
/ FOTO: Arhiv

Mejtaš, trgoliki plato u kojem se spaja čak osam ulica, poput male visoravni izdiže se nad dolinom Miljacke. 

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Uska zaravan nije bila naseljena prije dolaska Osmanlija i njeno je zemljište vjerovatno pripadalo stanovnicima srednjovjekovnog sela Bilave, današnjeg sarajevskog naselja Bjelave.

"Tek će u zlatno doba Sarajeva, početkom 16. stoljeća, oko Buka potoka biti izgrađene prve kuće. Oko 1530. godine podigla je uz Buku svoju džamiju izvjesna muallima Dudi-bula hatun, a ubrzo nakon nje, 1540. godine na drugom kraju Mejtaša svoju džamiju podiže Armagandži Sinan-beg", kazao nam je historičar i arhivist Velid Jerlagić

Oko tih džamija formirale su se dvije mahale: Dudi-bula i Armaganuša, ali su obje bile poznatije pod nazivom Mejtaš, koji se osim mahala proširio i na sve ulice koje se tu sijeku.

"Sam naziv Mejtaš (Meyt-taş) dolazi od arapske riječi mejt (leš, mrtvac) i turske riječi taš (taş, kamen). To je poseban kamen na koji se polaže tabut s mejtom prilikom obavljanja dženaza-namaza, a koji se nalazio prekoputa džamije. Ne zna se kako je izgledao, ali nije isključeno da se možda radilo i o donesenom stećku ili komadu neke rimske građevine. 

Bitno je napomenuti da su se u blizini nalazila mezarja Banjski brijeg i Gornja i Donja Čekrekčinica (Veliki i Mali park). 

Urbanizacija Sarajeva započeta dolaskom austrougarskih vlasti dovela je do ubrzane izgradnje. Na obodu Banjskog brijega niče Zavod sv. Josipa, a do džamije jevrejska Sinagoga. Narušavanje starog bosanskog ambijenta novom gradnjom dovelo je i do nestanka džamije Armaganuše početkom Prvog svjetskog rata", dodao je Jerlagić. 

Prostor Mejtaša s velikim grobljem, brojnim drvećem i zelenim površinama nije bio do kraja ispunjen zgradama sve do vremena Kraljevine Jugoslavije. 1927. godine se džamija Dudi-bula ruši i djelomično pretvara u stambene prostorije.

A 1931. godine je Buka potok kanalisan i nad njim asfaltirana ulica Dalmatinska, koja je dotad bila samo mala staza uz vodotok Buke. Četiri godine kasnije je kanalisan i gornji dio toka, a na njemu nastaje današnja ulica Kevrin potok.

"Sudbinu sličnu džamiji Dudi-bula doživjet će i sinagoga nakon Drugog svjetskog rata, kada je nacionalizirana i pretvorena u stambene prostorije, a groblje na Banjskom brijegu nestaje radi izgradnje Izviđačkog doma.

Izgrađen prema projektu Juraja Neidhardta (Najthart), Izviđački dom ima malu opservatorijsku kupolu za teleskopska posmatranja nebeskih tijela. Za vrijeme opsade taj je objekt bio teško devastiran, a danas se u njemu nalazi OŠ Silvije Strahimir Kranjčević", izjavio je Jerlagić.

Od podnožja Bjelava gdje izvire Buka potok, pa do platoa Mejtaša nalazile su se kuće i bašče porodice Kevro, čiji su članovi bili bogate zanatlije i esnaflije. Kako je potok tekao kroz njihove bašče u cijelom svom gornjem toku zvao se Kevrin, a u donjem, gdje se u kaskadama strmoglavljivao prema Miljacki, zbog buke koju je proizvodio zvao Buka potok. 

Vezani tekstovi:

FOTO: Znate li priču o Skenderiji?

Znate li priču o Ilidži? (FOTO)

FOTO: Znate li priču o Mojmilu i Dobrinji?

FOTO: Znate li priču o Malti na Docu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije