FOTO: Završen protest učesnika plenuma, saobraćaj ponovo u funkciji

Radiosarajevo.ba
FOTO: Završen protest učesnika plenuma, saobraćaj ponovo u funkciji
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

16:38 Protest učesnika plenuma iz više gradova ispred zgrade Vlade FBiH je završen, a ponovo je upostavljen saobraćaj Alipašinom ulicom.

Više stotina građana koji su bili na demonstracijama se razišlo ispred zgrade Vlade FBiH i autobusima odlaze prema gradovima iz kojih su došli. Na današnje proteste su došli učesnici plenuma iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Maglaja, Srebrenika, Tuzle i drugih gradova širom FBiH, javlja Agencija Anadolija.

Taib Suljaković iz Maglaja je rekao da je došao s 30 sugrađana kako bi pružili podršku nezadovoljnim građanima koji su gladni i nezaposleni.

"Ne podržavamo vladajuće strukture koje godinama pljačkaju i rade šta hoće", rekao je Suljaković.

Na protestima su bili i građani iz Srebrenika koji su donijeli transparent "Srebrenik je naš". Edin Imširović je kazao kako su oni došli jer žele ostavku Vlade FBiH. Smatra da se ovim protestima neće ništa značajno promijeniti, ali da su došli kako bi pokazali solidarnost. On je pozvao sve građane da prisustvuju plenumima, jer smatra "da samo narod može nešto promijeniti". 

Ahmed Velić iz Zenice je pozvao građane da podignu svijest.

"BiH je puna gladnih ljudi. Želimo ostavku Vlade FBiH koja je izgubila povjerenje naroda. Oni moraju izaći i odgovoriti na naše zahtjeve. Mi ne priznajemo vladu koja nam ne da posao i ostavlja nas gladnim", rekao je Velić.

Osim obraćanja građana, predstavnici plenuma su pročitali listu zahtjeva koji će uputiti Vladi FBiH. Niko od predstavnika Vlade FBiH nije se obratio građanima ili ih primio na razgovor.

16:14 Nisveta Karić iz Zenice rekla je da je došla jer je na birou, a ima šestero djece.

"Vlasti trebaju rješavati probleme jer se narod pati. Mi danas očekujemo sastanak s predstavnicima federalne vlasti od kojih niko do sada nije pomjerio prstom", rekla je Karić.

15:31 Kako saznajemo, očekuje se dolazak još pet autobusa iz raznih dijelova BiH.

Iz Srebrenika je stiglo oko 110 ljudi, Fojnice oko 20, Maglaja oko 30, dok su iz Zavidovića i Zenice stigla po dva autobusa. 

Jedan od demonstranata, Salih Šabanović iz Zavidovića, poručio je:

„Podijelili ste dječiji dodatak od 9 do 60 KM, zato odmah donijeti zakon i izjednačiti dječiji dodatak na cijeloj Federaciji“. 

"Valjda djeca siromašnih imaju veću potrebu od bogatih", rekao je Šabanović. 

15:05 Demonstranti su postavili i razglas te putem njega šalju upozorenja Vladi FBiH.

Poruke na nekim od transparenata su "Izbori su lažirani", "Padaj silo i nepravdo", "Stop neradu barbara"...


14:47: Na stotine učesnika plenuma, koji su u Sarajevo pristigli iz više gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), blokirali su saobraćaj u Alipašinoj ulici, ispred zgrade Federalne vlade.

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, demonstranti uzvikuju "lopovi, lopovi" i "ostavke". Pištaljke stvaraju veliku buku, a podršku demonstrantima su davali i vozači koji su, prije blokade, trubili iz svojih automobila dok su prolazili Alipašinom ulicom.

Skupu prisustvuju građani iz Maglaja, Srebrenika, Zavidovića, Mostara, Zenice, Donjeg Vakufa, Fojnice, Tuzle, Mostara i drugih gradova, koji su došli u Sarajevo kako bi iznijeli zajedničke zahtjeve.

Učesnici protesta, uz ostalo, traže obustavu krivičnog progona svih učesnika demonstracija od 5. februara nadalje, obustavu privatizacije i reviziju dosadašnje privatizacije, ukidanje beneficija zvaničnicima u institucijama i organima javne uprave.

Demonstranti od Vlade FBiH također traže uvođenje diferencirane stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), uključujući nultu stopu na životne namirnice, usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće FBiH, te obustavu zaduživanja kod banaka i međunarodnih finansijskih institucija za kreditiranje javne potrošnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije