FOTO: Za manje od mjesec dana 280 učlanjenih u Centar za zdravo starenje

Radiosarajevo.ba
FOTO: Za manje od mjesec dana 280 učlanjenih u Centar za zdravo starenje

U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano je otvoren Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Za manje od mjesec dana u prostorije Centra javilo se 280 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola milona maraka.

Naime, sve zainteresirani građani treće životne dobi koje su se uključili u rad Centra, imali su priliku pored prijavnog obrasca popuniti i anketni list na kojem su se opredjeljivali za aktivnosti koje žele u Centru. 

Na osnovu sumiranih rezultata anketiranja, od ukupnog broja prijavljenih, njih čak 220 izrazilo je interesovanje za rekreativno-korektivnu gimnastiku. S obzirom da je cilj otvaranja Centra poboljšanje života osobama treće životne dobi, ljubazno osoblje već je učinilo sve napore kako bi se volja korisnika maksimalno ispoštovala. 

Volonter Centra za zdravo starenje, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, Aldin Ferić uspješno vodi projekat rekreativno-korektivne gimnastike. 

"Sve zainteresirane članove rasporedili smo u osam grupa nakon čega smo krenuli u realizaciju projekta. Termini za vježbanje održavaju se svaki radni dan u periodu od 9 do 14 sati, a pokušali smo ih prilagoditi našim korisnicima i njihovim potrebama", istakao je Ferić.

Cilj ovog projekta je prije svega poboljšati zdravstveni status osoba treće životne dobi, snagu, izdržljivost, bolju ravnotežu, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića, kardiovaskularni sistem, te prevenirati osteoporozu kod žena.

"Svaki dan dolazim ovdje od kada je Centar otvoren. Počeli smo sa aktivnostima rekreativno-korektivne gimnastike i zaista sam oduševljena. Ovakve aktivnosti će sigurno doprinijeti boljem zdravlju, uticati na naše fizičke, psihičke i socijalne aspekte kvalitete života. Samoća je ubitačna, a Centar mi je pomogao da je se riješim", kazala je Hasija Smailhodžić.

Mirjana Gavrilović također je članica Centra za zdravo starenje.

"Učlanila sam se prije nekoliko dana, ali sam slobodna da kažem da sam prezadovoljna svime što sam do sada ovdje vidjela. Preporučujem svima koji imaju mogućnost da dođu i pridruže nam se. Zahvaljujem se svima koji su imali udjela da nam ovo omoguće, da nam ostvare želje, veliko hvala Općini Centar. Odmah sam se uključila u projekat rekreacije i smatram da je to pravi potez za naše zdravlje", zaključila je Mirjana.

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme. Ovako veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije projekta. 

U Centru za zdravo starenje općine Centar, površine 324 kvadratna metra, osobe treće životne dobi imaju besplatan sadržajan cjelodnevni boravak, na raspolaganju su im dnevni boravak, kuhinja, odjel za društvene igre i biblioteka. Također su u Centru opremljene prostorije za razne vrste obuke i soba sa kompjuterima. Toaleti su prilagođeni za stare i invalidne osobe. Na ulazu Centra je recepcija te prostorija za psihologa.

Radno vrijeme Centra za zdravo starenje je od 9 do 15 sati svaki radni dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije