FOTO: Više od hiljadu komunalaca od danas prosvjeduje pred zgradom Vlade KS-a

Radiosarajevo.ba
FOTO: Više od hiljadu komunalaca od danas prosvjeduje pred zgradom Vlade KS-a
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Protest radnika javnih komunalnih preduzeća Kantona Sarajevo ispred zgrade Vlade KS-a je završen. 

Razlog njihovog okupljanja je nepoštivanje kolektivnog ugovora, neisplaćivanje plaća, neuplaćivanje doprinosa i zdravstvenog osiguranja. 

Na mirnim protestima su radnici javnih komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija, Park, Toplane, Sarajevogas, Tržnice, GRAS i Pokop. 

Članovi Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo od danas do 11. aprila okupljat će se na mirnim protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, a dnevno će izaći oko 20 posto članova tog sindikata, što čini više od hiljadu ljudi

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnici Sindikata su akcentirali da su mirni protesti prvi korak za rješavanje problema u komunalnoj privredi, a ukoliko niko ne pokaže interesiranje za rješenje problema najavili su i druge vidove sindikalne borbe, kao što su tužbe 5.000 radnika, a što će, kako navode,  rezultirati ''potapanjem'' Kantona Sarajevo. 

Petodnevni mirni protesti će biti organizirani od 15 do 16:30 sati

Odluke niko ne provodi

Predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo, Adem Šerak, kazao je da je komunalna privreda KS-a u haotičnom stanju te da će komunalni radnici uraditi sve što je potrebno da bi je izveli na pravi put.  

Problem je, navodi, u Vladi KS-a, u resornim ministrima i u Skupštini KS-a, koja na određeni način donosi odluke, a koje niko ne provodi

Podsjetio je da su predstavnici Sindikata komunalne privrede razgovarali s ministrom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Zlatkom Petrovićem, u ostavci i drugim zastupnicima te da su postigli veoma dobre zaključke, ali da oni nikada nisu ispoštovani niti provedeni

"Sindikat komunalne privrede je još za dogovore, s ciljem da se zaštiti komunalni radnik i da za svoj posao ima naknadu, plaću, liječenje, penziju i ostala lična primanja, a što je regulisano kolektivnim ugovorom", dodao je Šerak.

Vezano za kolektivni ugovor, kazao je da Sindikat nema niti jednu članicu u kojoj je ugovor ispoštovan 100 posto, a da se u određenim komunalnim poduzećima ne poštuje i do 40 posto.

Ono što je kulminiralo kada je riječ o problemima, akcentirao je Šerak, jest izjava ministra Petrovića da se obustavi isplata plaća Sarajevogasu i Toplanama

"Mi to nećemo dozvoliti, to se ne smije desiti niti jednoj firmi koja je članica komunalnog sektora", naveo je Šerak.

Naglasio je da je Sindikat spreman na svaki vid dogovora i razgovora ukoliko predstavnici vlasti budu za tu opciju.

Moguć kolaps komunalnih usluga

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede FBiH, Rifat Mahmutović, je kazao da je nepoštivanje zakona u komunalnoj privredi ključni problem. 

Naglasio je da su protesti koji počinju danas samo opomena vlastima KS-a te da će se svaki dan okupljati po 1.000 komunalnih radnika. 

"Ukoliko se problemi ne počnu rješavati, sljedeći put će doći 5.000 ljudi, a to je kolaps Kantona Sarajevo u komunalnim uslugama", naglasio je Mahmutović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije