FOTO: U turističkom kompleksu Trnovo gradit će se tri vjerska objekta, bolnica, spa centri...

Radiosarajevo.ba
FOTO: U turističkom kompleksu Trnovo gradit će se tri vjerska objekta, bolnica, spa centri...

Na Bjelašnici je u srijedu održana Javna rasprava o Nacrtu Odluke o provođenju Regulacionog plana Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica- Donja Grkarica- Prečko Polje- Kolijevka - I faza - Prečko polje i o Nacrtu Odluke o usvajanju Regulacionog plana Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica - Donja Grkarica - Prečko Polje - Kolijevka , koje je ranije utvrđeno na sjednici Općinskog vijeća Trnovo.

Naime, u skladu s procedurom donošenja provedbenog dokumenta regulacionog plana, nakon što je nacrt usvojen na Vijeću, 28. decembra 2015. godine, uslijedila je javna rasprava. Istoj su prisustvovali ministri, direktori javnih preduzeća, predstavnici općina, vijećnici općinskog Vijeća Trnovo i građani općine Trnovo.

Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo je predstavio teren, govoreći o njegovoj stabilnosti, kao o vrlo povoljnom terenu za gradnju objekata, karakteriše ga potpuno odsustvo mreže saobraćajne i komunalne infrastrukture, a osnovni ciljevi izrade prve faze regulacionog plana jeste da se obezbjede urbanistički i planski preduslovi za izgradnju turističkog naselja. Ovim rješenjem planirano je ukupno 954 objekta, od čega je najveći broj rezidencijalnih objekata, izdvojit ćemo još planirane parcele za bolnicu, jedan trgovačko-poslovni centar, tri vjerska objekta i parcele za sporstko-rekreacioni centar, te spa centre.

Ukupni kapacitet planiranog turističkog grada je 18.000 hiljada korisnika, odnosno posjetilaca.

"Mi smo Općina koja puno planira, koja ima velike ambicije i Općina koja ima viziju i misiju, i zna kako treba razvijati ovu općinu. Ovo će biti projekat ne samo razvoja općine Trnovo, nego sigurno u budućnosti i razvoja sarajevskog kantona, a nadam se i razvoja Bosne i Hercegovine", kazao je načelnik Berilo.

Pored direktora Zavoda za planiranje, načelnika Općine Trnovo Ibre Berila, obratili su se i ljudi koji su radili na izradi studija, odnosno nosioci idejnog rješenja, eksperti, Tarik Kupusović i Emin Gološ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije