FOTO: Svečano otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Svečano otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Spomenik papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu, djelo kipara Hrvoje Urumovića, danas je svečano otkriven ispred Katedrale "Srca Isusova" u Sarajevu, javlja Agencija Anadolija.

Spomenik, visine oko tri metra, otkrila je delegacija predvođena kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem i predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjom Topićem

Otkrivanju spomenika prethodila je misa u sarajevskoj Katedrali koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, potom je upriličena procesija ispred Katedrale, te obraćanja najviših državnih zvaničnika BiH, Vatikana, kao i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhobosanske nadbiskupije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, kazao je da mu je zadovoljstvo prisustvovati otkrivanju spomenika jednom od najznačajnijih humanista i lidera u prošlom stoljeću. Izetbegović je dodao da građani BiH pamte papu Ivana Pavla II po dobru koje je činio za njih tokom stradanja u ratu od 1992. do 1995. godine.

Poruke nade

Podsjetio je da papa Ivan Pavle II u svojim redovim obraćanjima i susretima sa svjetskim državnicima nije propuštao priliku da pozove na okončanje rata u BiH.

"Njegove poruke su bile poruke nade", rekao je Izetbegović podsjetivši na papin dolazak samo 18 mjeseci nakon rata u BiH i njegovih riječi na sarajevskom aerodromu.

"Svojim stavom je ostavio snažan trag i poruku koja je trajno aktuelna i motivirajuća i na koju moramo podsjećati kako bi gradili društvo komotno za sve ljude", rekao je Izetbegović i podsjetio na riječi pape Ivana Pavla II "nikada više rata".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao kako će ove riječi ponoviti 28. juna u Sarajevu ostavljajući za sobom stoljeće rata u Evropi i početi stoljeće mira i jednakosti za sviju. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, u obraćanju pred brojnim zvanicama na trgu ispred sarajevske Katedrale, kazao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo obratiti se povodom otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II.

"Ima li BiH puno prijatelja kao što je bio papa Ivan Pavao II", upitao je Bevanda i dodao: "Kad je bilo najteže, bio je s nama i uz nas, i najbolje što smo mogli i možemo, jeste da mu zahvalimo na ovaj način."

Bevanda je potom zahvalio svima koji su doprinijeli da se dogodi otvaranje spomenika. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je i Svetoj Stolici za sve što je učinila za BiH.

Očuvanje različitosti

Podsjetio na papine riječi prilikom njegovog boravka u Sarajevu 1997. godine da ljudi žele izgrađivati društvo mira, te da je potrebno, kao u mozaiku, da se svakoj osobi i narodu ovih krajeva jamči očuvanje političkog, nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

"To nećemo i ne smijemo zaboraviti", kazao je Bevanda.

Predsjednik HKD "Napredak", Franjo Topić, podsjetio je da je papa Ivan Pavao II 89. papa koji je proglašen svecem.

Podsjetio je da su na današnji dan 2003. "Napretkovci" bili na audijenciji kod pape Ivana Pavla II, koji je na hrvatskom srdačno pozdravio čelnike i članove HKD "Napredak" iz Sarajeva, Zagreba i drugih mjesta iz Hrvatske i BiH i poručio da nastave kulturnu djelatnost svoga društva i blagoslovio ih.

"Par sati nakon toga javljeno da je donesena odluka o povratku 'Napretkove' imovine u Hrvatskoj. Zar to nije jedno od čuda pape", kazao je Topić.

Podsjetio je da je djelo Ivana Pavla II grandiozno, pontifikat treći po dužini u povijesti Katoličke crkve, da je papa Vojtila napisao brojne dokumente, propovijedi, govore, kao i da je obišao 129 zemalja.

"Papa Vojtila je učinio silno puno na ekumenskom i dijaloškom polju. Prvi je papa koji je ušao u sinagogu i džamiju, govorio 263 puta o BiH, primio brojne delegacije i dva puta pohodio BiH, a htio je i 1994. u jeku rata. Potaknuo je silnu humanitarnu pomoć za cijelu BiH, priznao BiH samo sedam dana nakon referenduma, imenovao sarajevskog nadbisupa kardinalom...“, podsjetio je Topić govoreći o djelima pape Ivana Pavla II koja se odnose na BiH.

Veličanstvene poruke

"Ivan Pavao II više puta je ponovio Crkvi i zemlji BiH: 'S vama smo i bićemo sve više s vama.' Zar to nije veličanstvena poruka. S ovim spomenikom papa Ivan Pavao II će nastaviti biti s nama, s ovim spomenikom malo se odužujemo za sve što je ovaj svetac učinio za BiH“, poručio je Topić.

Na kraju je dodao da je prilikom boravka u Banjoj Luci 2003. Papa poručio da "budućnost BiH ovisi prije svega o vama".

"Ovo današnje zajedništvo ima ogromno značenje, ne samo za katolike nego za sve stanovnike u BiH", kazao je Topić.

Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, pročitao je pismo koje je napisao u ime Svete stolice.

"Gospodine kardinale, Sveta stolica se vrlo rado pridružuje važnom gestu dubokog poštovanja papi što je sarajevska biskupija željela ostvariti neposredno nakon njegove kanonizacije podizanjem važnog spomenika prikladno postavljenog ispred Katedrale. Sveti papa će moći nastaviti svoju misiju ne samo kao učitelj vjere već i kao učitelj života. Sveta stolica želi da će se svi oni koji će prolaziti ovim mjestom snažno otvoriti i inspirirati u zajedničkom životu. Ove su riječi bile ključne u toku dugog i plodnog pontifikata pape", rekao je apostolski nuncij.

Akademski kipar, rođeni Sarajlija Hrvoje Urumović, autor kipa, se zahvalio svima koji su došli.

"Nadam se da će spomenik u srcu svih Sarajlija i svih posjetitelja buditi samo lijepe uspomene na posjetu ovog velikog čovjeka Sarajevu", rekao je Urumović.

Kardinal Puljić je rekao kako ga je ovaj događaj uzbudio i obradovao. On se zahvalio svim dobročiniteljima koji su shvatili da je ovaj kip zajednički.

"Hvala svima koji su dali svoj prilog i koji su organizirali ovo okupljanje. Hvala medijima koji su pokazali spremnost da stvore pozitivnu klimu, kao i vjerskim predstavnicima. Hvala građanima Sarajeva koji prihvaćaju ovaj znak. I čestitam vam ovaj dan i ovaj događaj", rekao je Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije