FOTO: Studenti prosvjedovali pred Rektoratom Univerziteta u Zenici

Radiosarajevo.ba
FOTO: Studenti prosvjedovali pred Rektoratom Univerziteta u Zenici
/ FOTO: AA

Nekoliko stotina studenata Univerziteta u Zenici u saradnji s Unijom studenata Univerziteta okupilo se pred Rektoratom Univerziteta kako bi izrazili nezadovoljstvo uvjetima studiranja i tražili od Senata ispunjenje devet devet osnovnih i tri dodatna zahtjeva za koje smatraju da je neophodno usvojiti kako bi uvjeti studiranja postali bolji.

Nuraga Galamić, potpredsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici, izjavio je kako su studenti izašli na mirni protest kako bi iskazali podršku Uniji studenata zbog zahtjeva koje su uputili Senatu Univerziteta.

„Zahtjevi su upućeni zbog kršenja Statuta, neprovođenja Bolonjskog procesa. Anomalije su na svakom koraku i konkretnim zahtjevima ćemo krenuti u njihovo rješavanje. Danas upoznajemo Senat sa zahtjevima, a od sljedeće sjednice ćemo Senat upoznati, delegirati svaku tačku s konkretnim rješenjima i izmjenama Statuta gdje je to potrebno“, rekao je Galamić.

Studenti, uz ostalo, traže da se poštuje 51 posto znanja dovoljnog za prolaznu ocjenu na ispitima, unificiranje dokumenata, poštovanje dijela Statuta Univerziteta koji govori o prelasku studenata na više godine, jer kako navode, ima slučajeva da studenti koji polože 15 od 16 predmeta u akademskoj godini ne mogu preći na sljedeću godinu, a Statutom je propisano da se dva predmeta u visini 12 ECTS bodova može prenijeti, javlja Anadolu Agency (AA).

"Studenti zbog toga obnavljaju godine, gube stipendije, što povlači i druge materijalne probleme. Prvi zahtjev će biti formiranje koordinacionog tijela koje će djelovati pri Univerzitetu, Vladi i studentima u sljedećih mjesec dana, a što se ostalih zahtjeva tiče, očekujemo do kraja ovog semestra“, dodao je Galamić. 

Protestni skup studenata protekao je bez incidenata, a trajao je 15 minuta, kako je najavljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije