FOTO: Spomenik papi Ivanu Pavlu II bit će otkriven 30. aprila u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Spomenik papi Ivanu Pavlu II bit će otkriven 30. aprila u Sarajevu
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, 30. aprila bit će otkriven spomenik papi Ivanu Pavlu II, javlja Agencija Anadolija.

Na današnjoj konferenciji za novinare, predstavnici Nadbiskupije vrhbosanske i hrvatskog kulturnog društva "Napredak", kao nositelji projekta, izrazili su nadu da će ovaj spomenik biti dodatni simbol mira i dijaloga, te da će biti novi simbol grada Sarajeva.

Kardinal Vinko Puljić istaknuo je kako je osnovni razlog za postavljanje ovog spomenika taj da papa Ivan Pavle II, koji se toliko borio za mir u Bosni i Hercegovini, ne smije biti zaboravljen. Papa je govorio o miru, jednakim pravima i čuvanju dostojanstva čovjeka, dodao je Puljić, te spomenik treba biti poruka svima da budu graditelji mira, kako je to poručivao i papa.

"Želim se zahvaliti svim ljudima koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Na poseban način zahvaljujem svim donatorima koji će nam pomoći da sve pokrijemo. Nema zemlje koju je papa pohodio, da nije spomenik napravljen. U Hrvatskoj ih ima sigurno desetak, a mi smo sada možda jedna od posljednjih zemalja koja mu postavlja spomenik", istakao je Puljić.

Projekt je koštao 480.000 KM, a 4. aprila bit će priređena i donatorska večera u hotelu Europa u Sarajevu, rekao je Puljić, dodavši kako spomenik nije "stvar samo Crkve, već svih građana BiH". Kada bude organiziran sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, 30. aprila, nakon podnevne mise bit će upriličen program otkrivanja i blagoslova spomenika, dodao je Puljić.

Predsjednik hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić podsjetio je da se inicijativa za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu u Sarajevu rodila nedugo nakon njegove smrti.

"Ivan Pavle II je čovjek koji je crkvu obnovio i otvorio je više svijetu. Papa je spajao ono što za mnoge izgleda nespojivo, spajao je suprotnosti. U BiH je dolazio dva puta, a susretao se i sa predstavnicima drugih vjera. Kod njega je to bilo nešto što je smatrao važnim i obaveznim, a nije bilo usiljeno", rekao je Topić.

Podsjetio je da je papa priznao BiH mjesec dana nakon referenduma, dodavši da je on vidio važnost ekumenizma i dijaloga u BiH.

Oblikovanje, izlijevanje, te i troškovi uređenja prostora ispred Sarajevske katedrale ulaze u iznos od 480.000 KM. Spomenik papi Ivanu Pavlu II bit će izliven u siluminiju, a visok je 2,92 metra, te zauzima prostor od 12 metara kvadratnih ukupno. Osim detalja na licu, papa će imati i solideo, papinsku kapu, što su manje izmjene u odnosu na prvobitnu maketu. Spomenik, koji je izradio kipar Hrvoje Urumović, trenutno se izliva na Likovnoj akademiji u Zagrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije