FOTO: Praznično ruho balkanskih gradova

Radiosarajevo.ba
FOTO: Praznično ruho balkanskih gradova
/ Foto: AA

Prijestolnice Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore okićene i ogrnute u praznično ruho spremno dočekuju božićne i novogodišnje praznike. U Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici ali i drugim gradovima zemalja zapadnog Balkana vlada praznični duh.

Jelke, sajmovi i svijetleći ukrasi samo su neki od detalja koji ukrašavaju gradove regije.

Pred nadolazeće božićne i novogodišnje praznike građani su veseli, kupuju poklone i barem u ovo doba godine pokušavaju zaboraviti na lošu ekonomsku situaciju u regiji ali i svijetu.

Sarajevo

Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo spremno dočekuje Božić i Novu godinu.

Ulice su okićene, osjeti se praznični duh, a u toku je i Treći Sarajevo Holiday Market u kojem najviše uživaju najmlađi građani Sarajeva.

Kao i svake godine bit će organizovan javni doček koji će se sastoji iz centralnog i dječijeg dijela.

Centralni program ispraćaja stare i dočeka Nove godine bit će održan pod sloganom ''Tropska noć u Sarajevu'', bit će u znaku uspjeha fudbalske reprezentacije BiH, odnosno njenog plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu. 

Sarajka Elvedina Šehović već nekoliko godina prodaje novogodišnje ukrase. Kako kaže za Anadolu Agency (AA), prodaja ove godine ide bolje u odnosu na prethodne.

Govoreći o pretprazničnoj atmosferi u Sarajevu, ona je kazala da se ona osjeti "tek onako malo te da je njoj lično svaki dan isti".

Zagreb

Širom Hrvatske, pa tako i prijestolnice Zagreba, ovih dana vlada praznični duh.Prazničnu atmosferu uljepšalo je i sunce ali i poprilično visoke temperature za ovo doba godine. Tako je u hrvatskoj prijestolnici posljednjih dana zabilježeno i 16 stepeni Cezijusa.

Najmlađi su razočarani nedostatkom snježnog pokrivača, dok su starijima lijepi dani omogućili ugodniju kupnju kako bi Božić u porodičnom domu bio potpun.

Kako je javio dopisnik AA, u hrvatskoj prijestolnici, po neobično toplom vremenu za ovo doba godine, vlada gužva i užurbanost.

Zagrepčanka Julijana Martinić ranije je kazala za AA da se praznična atmosfera u Zagrebu ove godine više osjeti nego prethodnih godina.

Govoreći o promjenama koje je Hrvatskoj donio ulazak u Evropsku uniju (EU), Martinić kaže da se promijenilo mnogo.

“Ulazak u EU je donio mnoge pozitivne stvari. Treba nam još puno discipline”, pojasnila je Martinić.

Učenik jedne srednje škole u Zagrebu Luka Plavec kazao je da se u pretpraznično vrijeme uvijek lijepo osjeća i da praznike jako voli.

“Svi su veseli oko mene. Trg Josipa bana Jelačića je ove godine stvarno jako lijepo uređen”, kazao je Luka i dodao da je Zagreb ove godine više okićen nego prethodnih godina.

On dodaje da se od ulaska Hrvatske u EU ništa bitno nije promijenilo.

“Postoje promjene, ali ništa radikalno”, pojasnio je.

Beograd

Organizacija dočeka Nove 2014. godine i Pravoslavne nove godine u većini gradova Srbije bit će skromnija nego ranije.

Neke lokalne samouprave zbog krize u budžetu neće organizovati proslave na trgovima, a neki će nastupe poznatih muzičara finansirati uz pomoć sponzora.

Grad Beograd organizuje doček Nove 2014. godine i Pravoslavne nove godine na platou ispred Skupštine ali izvođači još nisu poznati.

U centralnim ulicama Beograda već vlada novogodišnja atmosfera. Gradske ulice, pogotovo Knez Mihajlova ulica, su ukrašane rasvjetom.

 U Beogradu će i ove “najluđe” noći biti održane tradicionalne manifestacije, poput Ulice otvorenog srca.

Većina građana će ipak, zbog besparice, izabrati proslavu u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja.

Podgorica

I građani Crne Gore se pripremaju za Božić i Novu godinu.

Centralna božićna misa, kao i prethodnih godina, bit će u katedrali Sv.Tripuna u Kotoru.

Građani Crne Gore će se ipak, ukoliko žele da Novu godinu dočekaju na otvorenom, morati uputiti prema jugu države.

Najveselije i najzabavnije će biti u Budvi, gdje će nastupati zvučna imena muzičke scene.

U fotogaleriji pogledajte prazničnu atmosferu na ulicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije