FOTO: Plavim svjetlima u Sarajevu obilježen Dan autizma

Radiosarajevo.ba
FOTO: Plavim svjetlima u Sarajevu obilježen Dan autizma
/ FOTO: Fotografija.ba

Sinoć su neka od prepoznatljivih mjesta u Sarajevu, kao što su Vijećnica, Zemaljski i Historijski muzej, Vječna vatra, Narodno pozorište, Umjetnička galerija BiH, Dom Oružanih snaga BiH i Pošta Obala, bili osvjetljeni plavom svjetlošću.

Bio je to rezultat višemjesečnih napora roditelja i stručnjaka okupljenih oko Udruženja EDUS – Edukacija za sve, s ciljem obilježavanja Svjetskog dana autizma. Priključivši se simbolično prošle godine osvjetljavanjem Narodnog pozorišta, Sarajevo je sinoćnjom akcijom postalo aktivan član humanog svjetskog pokreta Light it up Blue, kojeg bilježi i promoviše Autism Speaks.

Akcijom se pruža podrška osobama koje imaju autizam – kompleksni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i interakcije sa okolinom. Zbog specifičnosti njhovog stanja, izražena je potreba za stručnom podrškom od najranijeg uzrasta. Rana intervencija za djecu u autističnom spektru primjenom multidisciplinarnog tretmana dosad je jedino dokazana preporuka za njihovo uspješno uključivanje u društvo, i ostvarenje njihovih, nerijetko izuzetnih, mentalnih i emotivnih potencijala. EDUS – Edukacija za sve se već više od tri godine bavi omogućavanjem takve podrške, za dosad blizu 250 djece i ulaže napore da praksa koju provodi postane dostupna svoj djeci u BiH.

U okviru obilježavanja jučerašnjeg Dana, osim Light it up blue akcije, EDUS je organizovao uličnu akciju ispred BBI Centra, predstavu Zaljubljeni vuk u SARTR-u i zabavu za djecu, izložbu crteža dječaka Harry Lindsay-a, kao i medijsku kampanju pod nazivom Nama su izazov i inspiracija... a vama?, u okviru koje je napravljen spot i dokumentarni film kojeg je režirao Aleš Kurt.

U fotogaleriji pogledajte kako je jučer u Sarajevu obilježen Svjetski dan autizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije