FOTO: Maturantska parada u duhu pomoći za poplavljena područja

Radiosarajevo.ba
FOTO: Maturantska parada u duhu pomoći za poplavljena područja
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Maturanti iz Sarajeva, Visokog, Jablanice i Zenice, njih 800, danas su na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu sinhronizirano, tradicionalno, plesali šestominutnu koreografiju, paralelno s maturantima iz više od 90 evropskih gradova, povezani satelitskim linkom. 

Dosadašnja praksa je bila obaranje Guinessovog rekorda, a organizatori su ove godine odlučili da karneval Maturantska parada bude humanitarnog karaktera i velika akcija prikupljanja pomoći za nastradale u katastrofalnim poplavama, javlja Fena.

Ove godine iz Bosne i Hercegovine, osim u Sarajevu, u projektu su učestvovali maturanti iz Bihaća i Cazina koji su plesali u Bihaću, i iz Travnika koji su plesali u Travniku. 

"Navikli smo osam godina da šaljemo lijepu sliku Sarajeva i BiH u svijet, poslat ćemo je i ove godine, i to s humanitarnim karakterom", kazala je glasnogovornica Maturantske parade Rialda Jarkoč-Memišević. 

Dodala je da su predstavnici Akademije plesnog pokreta, kao organizatora Parade za BiH i Plesnog kluba Romantik, kao suorganizatora za Sarajevo, primarno imali cilj napraviti veliki karneval podrške bh. reprezentativcima na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali da je nakon nesreće odlučeno da bude humanitarnog karaktera te da je obaranje Guinessovog rekorda u drugom planu. 

Dodala je da su maturanti skupljali namirnice, higijenske potrepštine, sredstva za dezinfekciju i druge potrebne stvari da bi pomogli mještanima poplavljenih mjesta. 

Maturanti su danas prije početka izvođenja plesne tačke minutom šutnje odali počast za sve stradale u poplavama. 

Maturanti su plesali u majicama u bojama zastave BiH

Večeras, u sklopu aktivnosti, u Sarajevu će biti održan i koncert grupe Zoster, a novac od ulaznica će također biti proslijeđen u humanitarne svrhe

Glavni organizator Maturantske parade, Plesni klub ''Urška'' iz Ljubljane, otvorio je brojeve telefona putem BLIC NETA, a sredstva prikupljena na taj način će biti preusmjerena na račune nekih od uništenih škola u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije