FOTO: Lukomir, selo na kraju svijeta, zimi je pusto i tiho

Radiosarajevo.ba
FOTO: Lukomir, selo na kraju svijeta, zimi je pusto i tiho
/ Foto: Fena

Već mjesec dana Lukomir, selo na Bjelašnici, utonulo je u zimski san u kojem će ostati do sredine aprila kada će se njegovi stanovnici vratiti na svoja ognjišta, potvrdio je za Fenu Mujo Masleša,  čija kuća  u Lukomiru je također zaključana  do proljeća.

Ovo je treća zima  kako mještani  bjelašničkog sela Lukomir silaze na asfalt u Tarčin, Hadžiće, Vlakovo gdje će ostati do proljeća. Zbog toga su i torovi i štale u kojima je u 15 domaćinstava oko 3.000 ovaca i krava  ispražnjeni.

Višestoljetna tradicija  prezimljavanja na  vlastitim ognjištima prekinuta je prije dvije zime, a predstojeća je treća  tokom koje je Lukomir selo bez seljana i najpustije mjesto u BiH.

“Od 17. novembra, kad su posljednji domaćini sišli sa 1.495 metara nadmorske visine zbog koje Lukomir važi za jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara  nadmorske visine,22  zaključane kuće čekaju do aprila svoje domaćine” kaže Masleša.

Lukomir je posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom gdje su zimi višemetarski nanosi snijega.

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Na rubu prekrasnog kanjona Rakitnice, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir.

Uz tradicionalna domaća jela i mirisne  napitke koje Mujo Masleša služi u Lukomiru u "Ljetnoj bašti" i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do "mostarskih vrata"  i Prenja, te pogled na Visočicu, Krvavac, Obalj, posjeta  Lukomiru je najbolji "antistres tretman".

Nedavno je Food and Travel svojim čitaocima preporučio  Sarajevo, ne samo kao kulturno-historijsku lokaciju vrijednu pažnje već prevenstveno kao jednu od zanimljivijih kulinarskih meta. I zajednica bloggera, popularna među mlađom populacijom, čini se, sve je zainteresovanija za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Među Šest stvari koje ne biste trebali (ali biste mogli) propustiti u Sarajevu, BiH  je i Ručak u Lukomiru, najvišem i najizolovanijem planinskom selu u BiH,a tu je i blog Andrewa Mazibrade pisan u augustu 2013: Na olimpijskim planinama - masiv Bjelašnice u Bosni i Hercegovini.

A dok snijeg ne okopni, seljani iz Lukomira, koji zimu provode "na asfaltu" kažu da susjedna sela nemaju problema  s održavanjem putnih komunikacija  tokom zime. Kao primjer, navode Umoljane, Sinanoviće, Tušila, Pervize, Bobovicu, sela koja pripadaju  općini Trnovo koja redovno održava puteve do tih sela.

Lukomir i Čuhovići, koji pripadaju općini Konjic, ostaju odsječeni, jer se put ne pročišćava i zbog toga je Lukomir  već treću zimu pust. Nekad je bilo drugačije, put  je čišćen redovno, pa seljani Lukomira nisu tokom zime morali biti "raseljeni" po okolini Sarajeva.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina.

U Lukomiru je nakon posljednjeg rata izgrađen i društveni dom. U svim turističkim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani fimovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije