FOTO: Komunalni radnici treći dan pred Vladom KS

Radiosarajevo.ba
FOTO: Komunalni radnici treći dan pred Vladom KS
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Oko dvije stotine radnika sarajevskih komunalnih preduzeća i danas se, treći dan zaredom, okupilo ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, da izraze nezadovoljstvo stanjem u tom sektoru.

Kao razlog svojih mirnih protesta navode nepoštivanje kolektivnog ugovora, neisplaćivanje plata, doprinosa i zdravstvenog osiguranja, javlja Fena.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata komunalne privrede Sarajevo, Adem Šerak, obavijestio je okupljene radnike da su predsjednici sindikalnih organizacija jutros usaglasili zahtjeve koje je on danas prezentirao Skupštini KS-a.

Istakao je da zahtjevi uključuju poštivanje zaključaka sa sastanaka održanih 11. februara i 3. marta 2014., koje su potpisali v.d. premijer, resorni ministar i dio zastupnika u Skupštini KS-a, a do danas nisu ispoštovani, kao i redovnu isplatu plata i doprinosa radnicima komunalnih preduzeća, u skladu s kolektivnim ugovorom.

Također, traže da budu ispoštovani zaključci potpisani s predstavnicima KJKP GRAS ili da u protivnom tom preduzeću bude omogućeno da posluje na komercijalnoj osnovi, te da KJKP Tržnice i pijace bude omogućen normalan rad uklanjanjem nelegalne prodaje s ulica.

"Osim toga, zahtjevamo hitno formiranje radne grupe Skupštine KS-a koja će u narednom periodu rješavati nagomilane probleme u komunalnoj privredi, jer smo svjesni da oni ne mogu biti riješeni preko noći", istakao je Šerak.

On je informirao radnike da Skupština KS-a danas nije bila u mogućnosti da se izjasni o ovim zahtjevima, te je naložila Vladi KS-a da se o njima izjasni u roku sedam dana.

Šerak je potom radnike zamolio za strpljenje i rekao da će o narednim aktivnostima biti informirani putem svojih sindikalnih organizacija, a da će Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede Sarajevo, nakon što se Vlada KS-a izjasni o zahtjevima, donijeti odluku na koji način će dalje djelovati.

"Danas smo dobili telegram podrške od Sindikata radnika komunalne privrede Republike Srpske, a jučer smo dobili telegrame podrške naših kolega iz svih kantona u Federaciji BiH", naglasio je Šerak.

Nakon toga je okupljenim radnicima zahvalio na odzivu na proteste i pozvao ih da se mirno raziđu, što su oni i učinili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije