EU se posvećuje evropskoj perspektivi BiH

Radiosarajevo.ba
EU se posvećuje evropskoj perspektivi BiH

Ministri vanjskih poslova iz zemalja Evropske unije održali su sveobuhvatnu debatu u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini, nakon koje su jučer u Luksemburgu usvojili šest zaključaka o teritorijalnom integritetu BiH, uz osudu retorike i ideja secesionizma i podjele BiH, javlja Fena.

U prvom zaključku, Vijeće za vanjske poslove EU naglašava svoju nepodijeljenu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene države. Vijeće također naglašava svoju nepodijeljenu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. U tom pogledu osuđuje kao neprihvatljivu retoriku i ideje secesionizma i podjele. 

U skladu sa svojim zaključcima iz decembra 2013. godine, Vijeće podsjeća na ozbiljnu zabrinutost da proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine (BiH) stoji u mjestu uslijed odsustva političke volje na strani političara BiH i kontinuirane retorike podjele. Dok druge zemlje u regionu napreduju, Bosna i Hercegovina zaostaje. 

U trećem zaključku sastanka u Luksemburgu se kaže da je Vijeće za vanjske poslove EU čulo javne proteste i pozive građana BiH na unapređenje socijalne i ekonomske situacije u zemlji. Svim građanima BiH, uključujući mlađu generaciju, treba da se otvore nove mogućnosti. 

Vijeće snažno apelira na institucije BiH i izabrane lidere da dopru do građana, angažiraju se s civilnim društvom i osiguraju odgovorne i hitne odgovore na njihova legitimna strahovanja i naglašava da je to kolektivna odgovornost svih političkih lidera BiH. Uoči općih izbora u oktobru 2014. godine, potrebno je učiniti više, a ne manje. 

Vijeće, u četvrtom zaključku, pozdravlja posjetu visoke predstavnice / potpredsjednice, Catherine Ashton, Bosni i Hercegovini 12. marta  i komesara Štefana Fülea 17. februara i podržava kontinuirano angažiranje EU u BiH na visokom nivou. U skladu sa svojim ranijim zaključcima, Vijeće potvrđuje da ključni uvjeti i kriteriji za napredak BiH ka EU nisu u potpunosti ispunjeni. 

Vijeće podržava širenje programa pitanja EU i angažiranja u zemlji. 

U kratkoročnom periodu, Vijeće apelira na institucije i rukovodstvo BiH da se prioritetno usmjere na sljedeće: da aktivno dopru do civilnog društva i mladih i uzmu u obzir potrebe građana, da težište stave na društveno-ekonomska pitanja, a posebno na rješavanje visoke stope nezaposlenosti, unapređenje koordinacije ekonomskih i fiskalnih politika i stvore bolji ambijent za privređivanje, i da prevedu legitimna strahovanja građana BiH u zakonodavne inicijative koje će se u potpunosti realizirati, uključujući pooštravanje mjera iz domena vladavine prava, borbe protiv korupcije i finansijske održivosti, kao i zaštite ljudskih prava. 

Također, Vijeće naglašava spremnost EU da odmah podrži ove hitne napore i pozdravlja inicijative Komisije usmjerene ka unapređenju ekonomskog upravljanja i jačanje konkurentnosti, kao i stimuliranje ekonomskog rasta. 

Kao hitnu mjeru, podržava pokretanje, na terenu, „Sporazuma za rast“, s ciljem da se institucijama BiH pomogne da utvrde konkretne društveno-ekonomske strukturne reforme radi oživljavanja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta u kratkoročnom i srednjoročnom periodu. Pozdravlja i podržava centralnu ulogu specijalnog predstavnika / šefa Delegacije EU u BiH u ovim nastojanjima, koja treba voditi u tijesnoj saradnji s našim ključnim međunarodnim partnerima, naročito finansijskim institucijama, radi osiguravanja komplementarnosti, efikasne raspodjele resursa i izgradnje sinergije. 

Podržava i širenje strukturiranog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja iz domena vladavine prava, a naročito pitanja borbe protiv korupcije. Isto tako, naglašava potrebu da se ubrza realizacija ranije dogovorenih projekata koje EU finansira iz sredstava IPA 2007-2013 i pozdravlja uspostavljanje zajedničke radne grupe između EU i BiH u tom cilju.

Uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije za pitanja EU je od suštinskog Značaja za sredstva IPA i primjenu Privremenog sporazuma. Vijeće sa žaljenjem konstatira da je nesposobnost vlasti BiH da ispune uvjete EU već dovela do gubitka sredstava IPA. 

Vijeće izražava zabrinutost zbog neodržavanja sastanaka posljednjih pet pododbora u okviru ovog sporazuma zbog internih neslaganja u BiH i apelira na Vijeće ministara BiH da se usaglasi o daljem putu. Poziva Bosnu i Hercegovinu da se konstruktivno angažira na prilagođavanju Privremenog sporazuma / Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na osnovu tradicionalne trgovine. Vijeće očekuje da se vlasti BiH konstruktivno angažiraju na ovim inicijativama. 

U posljednjem, šestom zaključku se kaže da, osim ovih pitanja koja zahtijevaju trenutnu pažnju, Vijeće poziva rukovodstvo BiH da se u najkraćem roku nakon oktobarskih izbora angažira na širem skupu pitanja radi rješavanja izazova s kojima se zemlja i dalje susreće na njenom putu ka EU.

Posebno, od suštinske važnosti jest da lideri BiH pokrenu reforme radi unapređenja efikasnosti i funkcionalnosti institucija BiH na svim nivoima. Potrebno je riješiti i pitanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Na kraju, Vijeće potvrđuje svoju odlučnost da se aktivno i intenzivno angažira na podršci ovog procesa, u tijesnoj koordinaciji i saradnji sa svojim glavnim međunarodnim partnerima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije