EU pomaže Ukrajini da plati ruski plin

Radiosarajevo.ba
EU pomaže Ukrajini da plati ruski plin

Evropski povjerenik za energiju Guenther Oettinger izjavio je u petak da radi na rješenju za pomoć Ukrajini da plati račune za ruski plin i pozvao da se ne paničari oko pitanja isporuke plina Evropi.

"Pripremamo rješenje koje će biti dio pomoći MMF-a, EU-a i Svjetske banke Ukrajini i omogućiti plaćanje neplaćenih računa, izjavio je Oettinger u razgovoru koji je objavio austrijski državni radio Oe1. 

"U tijesnom smo kontaktu s Ukrajinom i njenom plinskom kompanijom kako bismo bili sigurni da je Ukrajina solventna i da se dug ukrajinske kompanije Gazpromu ne povećava - kazao je Oettinger.

Povjerenik je izjavio kako misli da bi se rješenje moglo naći "narednih sedmica".

"Ne treba paničariti. Rusi će isporučiti plin jer žele da ga prodaju i zarade",  kazao je Oettinger i podsjetio da plin koji treba isporučiti Evropi treba preći preko Ukrajine.

U pismu koje u četvrtak poslao osamnaestorici evropskih lidera, Putin je zaprijetio da će obustaviti isporuku plina Ukrajini ako ova zemlja ne izmiri dug i tako doveo u opasnost snabdijevanje Evropljana plinom, kao što je bilo 2009. godine.

Guenther Oettinger je minimizirao ovu prijetnju ocijenivši da "ne treba svaku prijetnju shvatiti doslovno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije