EU: BiH mora riješiti učestvovanje u programu Erasmus+

Radiosarajevo.ba
EU: BiH mora riješiti učestvovanje u programu Erasmus+

Da bi BiH učestvovala u nekim od aktivnosti u okviru budućeg programa ERASMUS+(2014.-2020.), trebala bi da potpiše sporazum sa Evropskom komisijom i uplati odgovarajući finansijski doprinos, izjavio je Andy McGuffie portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH govoreći o učešću BiH u budućem programu ERASMUS+(2014.-2020.), saopšteno je iz Delegacije EU, prenosi Fena.

Navodeći da je to odgovornost vlasti BiH, kaže da to ostaje pitanje koje one moraju da riješe.

"No, napominjemo da će neke od drugih aktivnosti budućeg programa Erasmus+ (2014.-2020.) biti otvorene za BiH. Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH nešto učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom", istakao je McGuffie.

Dodao je da će aktivnosti u okviru bivšeg programa Erasmus Mundus Action 1 ostati na raspolaganju – Zajednički program na nivou master i doktorskih studija, uključujući stipendije, aktivnosti iz Action 2 – Saradnja i razmjena projekata sa institucijama visokog obrazovanja, te Tempus – aktivnosti usmjerene prema institucionalnoj reformi u obrazovnom sektoru.

To je, po njegovim riječima, moguće zahvaljujući finansijskom grantu Evropske unije datom jednostrano iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH.

"EU će dodatno osigurati finansiranje mobilnosti mladih radnika, organizacija mladih i mladih ljudi iz BiH. Ipak puno učestvovanje u programu Erasmus, na istim osnovama sa zemljama-članicama EU je konačni cilj za BiH i mi ćemo nastaviti da radimo na tome", rekao je McGuffie.

Zato je podsjetio na činjenicu da "ukoliko bi vlasti BiH mogle postići zajednički stav, zemlja bi bila u mogućnosti da učestvuje u dijelovima takozvanih Centralizovanih akcija, što bi po prvi put otvorilo mogućnosti Erasmusa za čitav jedan novi obrazovni nivo – osnovne i srednje škole".

Jedna od najvažnijih karakteristika u vezi sa tim je raspoloživost virtuelnog povezivanja učionica u BiH sa onima u EU putem eTwinning-a.

Ova elektronska platforma, naglašava, može podržati virtuelno neograničen broj projekata i aktivnosti u oblasti saradnje putem sigurnog prostora na Internetu.

Slična elektronska platforma se uspostavlja kako bi povezala nastavnike i učenje u obrazovanju odraslih. Evropske mreže dovode Bosnu i Hercegovinu u kontakt sa kolegama u Evropskoj uniji i to je jedna od koristi sporazuma o djelomičnom učešću u programu Erasmus+.

"Vlasti BiH se do sada nisu izjasnile o interesovanju za potpisivanje sporazuma i učestvovanje u ovim aktivnostima. To bi trebalo biti hitno urađeno, jer će u suprotnom ove prilike biti propuštene", zaključio je Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije