Elvir Kazazović: Za direktore škola birati samo kompetentne kadrove

Radiosarajevo.ba
Elvir Kazazović: Za direktore škola birati samo kompetentne kadrove

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović održao je danas sastanak s predstavnicima Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola.

Razgovarano je o nužnosti hitne izmjene zakonske regulative koja regulira izbor i rad direktora i školskih odbora, kao i nužnosti cjelovite reforme nastavnih planova i programa u osnovnim školama.

Udruženje direktora smatra da su zakonske i odredbe podzakonskih akata koje reguliraju izbor i rad direktora i školskih odbora dosada retrogradno utjecale na ukupnu radnu atmosferu i kvalitet odgojno-obrazovnog procesa.

"Naš stav je da treba hitno preispitati postojeće zakonske akte i pristupiti njihovom uređenju. Smatramo da kriteriji za izbor direktora moraju biti takvi da se odabiru najstručniji i najkompetentniji kadrovi za tu funkciju", zaključili su prisutni direktori na sastanku.

Ministar Kazazović je ovom prilikom istaknuo nužnost reforme osnovnog obrazovanja, te je najavio izmjenu zakonskog okvira koji tretira navedenu problematiku.

"S direktorima škola smo postigli dogovor o izmjeni Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i pratećih podzakonskih akata, i to: pravilnika o zapošljavanju, o tehnološkom višku, o stručnom napredovanju, te o izboru direktora i školskih odbora", precizirao je ministar Kazazović.

On je naveo da je među prioritetima buduće saradnje Ministarstva s direktorima škola i sistemsko uređenje inkluzivnog obrazovanja u redovnim nastavnom procesu.

Direktori su se ovom prilikom osvrnuli i na druge probleme s kojim se suočavaju u radu, poput neizmirenih obaveza škola prema dobavljačima.

Kako je najavljeno, ovaj problem kao i ostala otvorena pitanja rješavat će se bez odlaganja i u duhu partnerskog odnosa na sastancima koje će resorni ministar i direktori škola zakazivati češće nego do sada, saopćila je Press služba KS-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije