Ekipe VIK-a i Elektrodistribucije još uvijek na terenu

Radiosarajevo.ba
Ekipe VIK-a i Elektrodistribucije još uvijek na terenu
Foto: Privatni arhiv / Kuhinja
Jutros u 5 h je na trafo-stanici Blažuj (10kW), koja je u nadležnosti Elektroprenosa BIH, došlo do prekida u napajanja električnom energijom u trajanju od 70 minuta.

Sa ove trafo-stanice snadbijeveno je glavno izvorište Bačevo i svi bunari , sa kojih se vrši distribucija vode prema većem dijelu Kantona Sarajevo.

Bunari su bili bez napajanja električnom energijom u periodu od 05:00 do 06:08, što je podrazumjevalo manji dotok vode za 2500 l/s, prema glavnim rezervoarima. Ovo je zahtjevalo smanjenje isporuke vode u distributivnoj mreži, potrošačima koji se snabdijevaju sa rezervoara Mojmilo i rezervoara Igman.

"Ponovni prekid u napajanju električnom energijom TS Bačevo nastupio je u 07:30, gdje je ostalo bez snabdijevanja električnom energijom pet transformatorskih stanica VIK-a.

Nakon uspostavljanja napajanje električnom energijom, došlo je do postepenog osposobljavanja rada bunara i osposobljeni su bunari za pravce Alipašin most, Konaci i pumpe za pravac Igman. Ovdje je veoma bitno naglasiti da se radi o 6 megavatnom elektroenergetskom postrojenju, gdje se uspostava korektnog rada svih pumpnih agregata mora raditi postepeno", stoji u novom saopćenju KJKP ViK.

Problemi su nastupili prilikom uspostave snabdijevanja za pravac rezervoara Mojmilo, što je razlog da je poremećaj u vodosnabijevanju nastupio u slijedećim dijelovima grada: Dobrinja, Aerodromsko naselje, Mojmilo, Saraj polje, Alipašino polje, Alipašin most, Nedžarići, Rajlovac, Halilovići, ul. Džemala Bijedića, Čengić Vila, Otoka, Anex, Dolac Malta , Grbavica, Marijin Dvor, Skenderija, Baščaršija, Bistrik, Hambina Carina, Pogledine, Soukbunar , Cicin han, Hrid.

"Obavješteni su dispečeri Elektrodistribucije, koji su zajedno sa uposlenicima VIK-a izašli na teren i pristupili istraživanju razloga za prekide napajanja električnom energijom, što je podrazumjevalo pojedinačno premjeravanje napona i struje bunara i istraživanje lokacije kvara na elektro kablovima", navodi se, te dodaje:

"Utvrđen je kvar na 10 kV kablu između dva mojmilska bunara i pristupilo se otklanjanju istog. Uspostava vodosnabdijevanja se odvijala sukcesivno prema raspoloživim količinama vode i normalizacija vodosnabdijevanja se uspostavila oko 16:00 sati na području cijelog Kantona Sarajevo. Još uvijek ekipe VIK-a i Elektrodistribucije su na terenu i završavaju opravku kvara na 10kV elektro kablu, u pogonu je ostalu 10 bunara.

Naglašavamo da današnji poremećaj u vodosnabdijevanju nije planiran, već je nastupio kao posljedica gore pomenutog kvara. Molimo naše potrošače na razumjevanje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije