Efendić se protivi pravljenju sjedišta institucija u hotelu: Od kupatila će praviti kancelarije?

3
Radiosarajevo.ba
Efendić se protivi pravljenju sjedišta institucija u hotelu: Od kupatila će praviti kancelarije?
Foto: Semir Efendić/Facebook / Hotel u Nedžarićima

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić saopćio je da Vlada Federacije BiH planira zatvoriti studentski hotel i od njega napraviti sjedište neke nove državne, to jeste federalne institucije.

Edendić je podsjetio da je u općini Novi Grad Sarajevo 2014. godine otvoren studentski hotel sa 96 dvokrevetnih i 36 jednokrevetnih soba. Nalazi se uz zgradu studentskog doma u Nedžarićima, a nakon sudskih postupaka vezanih za firmu koja je izgradila hotel, isti je preuzela Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i hotel je nastavio sa radom. Zapošljava 35-40 radnika i rentabilan je.

"Vlada Federacije BiH sada planira ovaj hotel zatvoriti i od njega napraviti sjedište neke nove državne, to jeste federalne institucije, nešto kao federalno tužilaštvo, kako sam razumio. Pominju i 'federalni uskok', pa mi ovo uskakanje u hotel izgleda ide i uz naziv te institucije", rekao je Efendić.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Načelnik je kazao da je prosto nevjerovatno da Vlada Federacije BiH nije u stanju za svoje potrebe izgraditi niti jedne kancelarije, pa se odlučuju smanjivati turističke kapacitete općine Novi Grad Sarajevo i glavnog grada kako bi tu smjestili svoje institucije.

"Kako će od hotelskih soba koje imaju kupatila praviti kancelarije, kome se to isplati? Kako nemaju osjećaja da gase radna mjesta u privredi radnika koji sebi zarade platu, i umjesto hotela koji je bio izvor prihoda žele imati zgradu administracije koja će samo trošiti budžet, a hotel je kroz poreze taj budžet punio", pojasnio je načelnik.

Efendić je zatražio od Vlade Federacije BiH da odustane od ove ideje kojom se smanjuje turistička ponuda i broj kreveta, smještajnih kapaciteta općine Novi Grad Sarajevo, a sve kako bi se udovoljilo širenju i gomilanju administracije koja je na budžetu.

"Neka tu instituciju smjeste u nekoj od brojnih praznih zgrada ili neka izgrade zgradu za te potrebe, ali zatvaranje hotela je zaista nepotrebno i neprihvatljivo", zaključio je Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije