Dva nova mladunca valabi klokana u Pionirskoj dolini: Skakutava i sretna godišnjica

Radiosarajevo.ba
Dva nova mladunca valabi klokana u Pionirskoj dolini: Skakutava i sretna godišnjica

Prije tačno godinu u sarajevski RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt stiglo je 13 novih životinja, odnosno četiri nove životinjske vrste. 

Najveća radost bila je dolazak dvije ženke valabi klokana koje sada već godinu društvo prave dotad usamljenom mužjaku jedinom preživjelom u napadu pasa lutalica. 

Međutim, kako je saopćeno iz KJKP "Park", ova "skakutava skupina" uskoro će postati veća, i to za čak dva mladunca, koje mame klokani još uvijek brižno čuvaju u svojim tobolcima. 

Tada tužna priča o stradanju valabi klokana u "Pionirskoj dolini", prije godinu ponukala je dobre ljude da doniraju novčana sredstva kojima je omogućen transport valabi klokana, ali i još tri životinjske vrste, i to mare, alpake i guanako. 

Danas, godinu poslije, ta priča ima radostan i novi početak, jer skupina valabi klokana postaje brojnija, time i nova atrakcija "Pionirske doline", kažu u KJKP Park. 

Ovim saradnja između KJKP Park, odnosno RZC "Pionirska dolina", kao njegovog sastavnog dijela i spomenutih kompanija nije završena. Naime, uskoro se kao nastavak, mogu očekivati i nove slične akcije. 

''Adaptacija novih životinja, pa sad i njihovi mladunci i to samo nakon godinu daju nam za pravo da budemo zadovoljni rezultatima svoga rada. Sve ljubitelje životinja, prirode, zdravog života ili samo ugodne šetnje u uređenom ambijentu pozivamo da ovog, ali i narednih vikenda, kao i radnih dana posjete Pionirsku dolinu'' kaže upravnik RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt Esad Tajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije