Dogs Trust: Sterilisano 520 vlasničkih i uličnih pasa

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Sterilisano 520 vlasničkih i uličnih pasa

U akciji besplatnih sterilizacija, završenoj 11. juna, koju je provela organizacija Dogs Trust u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, sterilisano je ukupno 520 pasa, od toga 253 vlasnička i 267 pasa lutalica.

Cilj ove akcije, kao i dosadašnjih akcija Dogs Trusta, jeste smanjenje broja pasa na ulicama. U svojim dosadašnjim akcijama besplatnih sterilizacija, ova britanska organizacija je obradila ukupno 5.687 pasa i time pomogla u humanom rješavanju problema pasa na ulicama bh. gradova.

Kampanja je bila namijenjena vlasničkim, ali i psima lutalicama koji imaju hranitelje koji se o njima brinu u svom okruženju u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu. Vlasnički psi dobili su besplatnu sterilizaciju kao i mikročipovanje, dok su psi lutalice dodatno dobili vakcine i antiparazitni tretman, te je tako kampanja doprinijela većoj sigurnosti zajednice.


FOTO: Dogs Trust

Stručnjaci koji rade u klinikama koje učestvuju u DTBH kampanjama su kvalificirani domaći veterinari i tehničari koji su prošli dodatnu obuku i dobili certifikat Dogs Trusta za korištenje najsavremenijih procedura po najvišim evropskim standardima.

Sue Harvey, članica Kraljevskog veterinarskog koledža (RCV) Univerziteta u Londonu, angažovana je kao međunarodna stručnjakinja i bila je zadužena da nadgleda rad klinika svakodnevno, tokom provođenja akcije.

"Vrlo sam impresionirana hirurškim i anesteziološkim vještinama domaćih stručnjaka u klinikama koje učestvuju u kampanji, a također sam zadovoljna brižnošću sa kojim se osoblje klinika odnosi prema svim psima, bez obzira da li se radi o vlasničkim ili psima lutalicama", rekla je Sue Harvey.

Dogs Trust se zalaže za dugoročno, sistemsko rješenje problema pasa lutalica koje će biti zasnovano na provođenju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, a koji između ostalog uključuje masovnu sterilizaciju, registraciju pasa, udomljavanje napuštenih pasa i uklanjanje bolesnih i agresivnih pasa sa ulice.

"Ponovno pozivamo vlasti da odmah počnu s provođenjem Zakona, a mi smo spremni da nastavimo pružati značajnu podršku, koristeći naše međunarodno iskustvo u ovom procesu", kažu iz Dogs Trusta.

"Dok razvijamo planove za novu kampanju masovne sterilizacije koja je predviđena za jesen, željeli bismo naglasiti da je uključivanje odgovornih vlasti u ovu i druge aktivnosti vezane za provođenje Zakona, od ključnog značaja. Njihova inicijativa predstavljala bi istinski korak prema razvijanju sistemskog, održivog, troškovno najprihvatljivijeg, dugoročnog i humanog rješenja problema pasa lutalica", rekao je Anel Bećirović, Vođa DTBH projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije