Dogs Trust razočaran glasanjem za eutanaziju pasa lutalica

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust razočaran glasanjem za eutanaziju pasa lutalica

Fondacija Dogs Trust izražava zabrinutost odlukom Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja po kojem se eutanazija uvodi kao osnovni način upravljanja populacijom uličnih pasa u BiH. 

PS BiH: Izglasano ubijanje pasa

Dogs Trust podsjeća da je Zakon u formi usvojenoj 2009. godine i dalje na snazi te poziva delegate u Domu naroda da isprave grešku i odbiju ovaj prijedlog izmjena Zakona koji će se uskoro naći na glasanju u ovom domu.

Dogs Trust smatra da bi se ovim izmjenama napravio korak unazad, jer bi se time opredjelilo za mjeru koja je najskuplja, najneučinkovitija i najnehumanija u paleti mjera koje su lokalnim vlastima na raspolaganju od 2009. godine.

Dogs Trust još jednom poziva lokalne vlasti da u interesu građana donesu jedinu ispravnu odluku i u najskorije vrijeme počnu u potpunosti primjenjivati Zakon, čime bi se sigurno pokazalo da su ovakve izmjene nepotrebne.

''Eutanazija agresivnih, zaraženih i bolesnih pasa je zakonom dozvoljena još od 2009. godine i pitamo zašto vlasti, koje su već odavno trebale provesti ove i druge odredbe Zakona, istu nisu i primjenjivale? Da jesu, time bi zapravo bili spriječeni mnogi napadi na djecu, odnosno problem bi u velikoj mjeri već bio riješen. Ako eutanaziju nisu mogle primjenjivati do sad, zašto će to moći od sad?'', kažu iz Dogs Trusta.

Dogs Trust nije protiv predloženih izmjena zato što ne želi rješenje i prestanak napada - naprotiv, protiv je izmjena jer smatra da one neće dovesti do rješenja. One bi zapravo mogle dodatno otežati i poskupiti primjenu zakona - za primjenu prijedloga su potrebni higijenski servisi i azili, a njih u najvećoj mjeri nema. Također, i svi vodeći domaći stručnjaci, stručna udruženja i stučne obrazovne institucije dijele isto mišljenje.

Dogs Trust je itekako za hitno rješavanje očiglednog problema uličnih pasa kako bi se prestala narušavati sigurnost djece i građana, koji su već predugo izloženi problemu i zbog toga je i pokrenuo projekat u BiH.

''U proteklih godinu dana smo činili napore da identifikujemo vlasti u BiH spremene da se uhvate u koštac sa problemom napuštenih pasa i ponudimo im svoju tehnički, finansijsku i stručnu pomoć. Na žalost, odaziv lokalnih vlasti je bio razočaravajuće slab ili nikakav. Dogs Trust je u toj situaciji sam poduzimao određene mjere, te iako smo uradili dosta, to nije i dovoljno pošto je za postizanje rezultata potrebno da svi odgovorni napokon počnu primjenjivati Zakon. Mi nismo došli da radimo posao lokalnih vlasti, već samo da njima pomognemo u obavljanju svojih zakonskih dužnosti'', kažu iz Dogs Trusta.

Dogs Trust podsjeća da je spreman pomoći u svakom smislu da se upravljanje populacijom pasa u BiH riješi sistemski, dugoročno i ekonomično u skladu sa odredbama Zakona koji je još uvijek na snazi. Međutim, za postizanje rezultata je neophodna znatno veća uključenost svih onih koji su zaduženi i jedini ovlašteni za provođenje Zakona. Bez toga ni ove izmjene neće dovesti do rješenja, ističu iz Dogs Trusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije