Dođite u Opću bolnicu i Dom zdravlja Vrazova na besplatan pregled pluća

Radiosarajevo.ba
Dođite u Opću bolnicu i Dom zdravlja Vrazova na besplatan pregled pluća
Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Vrazova
U Domu zdravlja Centar Vrazova i u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", povodom obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB), u srijedu će biti organiziran besplatan spirometrijski pregled za građane KS-a.

Test je bezbolan, traje nekoliko minuta i mjeri količinu zraka koju osoba može izdahnuti u određenom vremenskom periodu.

Hronična opstruktivna plućna bolest (HOPB) je nezarazna bolest pluća koja progresivno dovodi do nedostatka daha (zaduhe). Predstavlja četvrti uzrok smrti u svijetu uzrokujući više od tri miliona smrti svake godine. Nažalost, čak polovina oboljelih i ne zna da boluje od te bolesti.

Veća svjesnost o simptomima HOPB, kao što su hronični kašalj i nedostatak daha, ključ su u unapređenju ranog postavljanja dijagnoze te bolesti.

Na raspolaganju će im biti ljekar specijalista i drugo medicinsko osoblje koje će im dati korisne savjete vezane za tu bolest. Pacijentima za koje se utvrdi potrebno daljnje liječenje bit će predložena odgovarajuća terapija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije