Direktori će biti kažnjavani nižom plaćom za negativno poslovanje

Radiosarajevo.ba
Direktori će biti kažnjavani nižom plaćom za negativno poslovanje

Za svoj nerad i negativno poslovanje javnog kantonalnog preduzeća na čijem su čelu direktori bi uskoro, prema novom zakonskom rješenju, mogli biti kažnjavani smanjenjem plaće i do 30 posto.

Na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo pred zastupnicima bi se, naime, trebao naći Prijedlog zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih kantonalnih javnih preduzeća, a razlog je nepostojanje propisa kojima se ova oblast regulira.

Novim predloženim zakonskim rješenjem, između ostalog, ograničavaju se primanja i određuju kazne i nagrade za direktore.

"Osnovno mjesečno neto primanje direktora i izvršnog direktora javnog preduzeća može biti utvrđeno najviše u iznosu do tri prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku", navedeno je u prijedlogu, što znači da bi čelni ljudi kantonalnih firmi mjesečno zarađivali 2.487 KM.

Osim toga, novi propisi određuju kazne odnosno nagrade za direktore u zavisnosti od njihovog izvještaja o poslovanju.

"Na osnovu izvještaja o radu i poslovanju preduzeća, direktoru i izvršnom direktoru u slučaju održavanja negativnog poslovanja, odnosno povećanja negativnog poslovanja preduzeća ili smanjenja pozitivnog poslovanja u odnosu na zatečeno stanje može se smanjiti plaća do 30 posto ili povećati u slučaju pozitivnog poslovanja, na period do jedne godine", stoji u ovom prijedlogu zakona, piše Avaz.ba. 

Novi propisi predviđaju i ograničenja primanja za članove uprave pa će tako predsjednik skupštine preduzeća imati primanja od 50 posto, a član 40 posto od prosječne plaće u FBiH, dok će se naknade za članove nadzornog odbora regulirati ugovorom o djelu.

Ovaj prijedlog zakona, također, predviđa i kazne za one koje ga u potpunosti ne provode. Tako će pravno lice koje zaključi radni ugovor suprotno ovom zakonu biti kažnjeno sa 5.000 do 15.000 KM, a sa 1.500 do 2.500 KM odgovorno lice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije