Delegacija Vlade KS posjetila škole u Konjević Polju: Pružiti bolju pomoć učenicima

Radiosarajevo.ba
Delegacija Vlade KS posjetila škole u Konjević Polju: Pružiti bolju pomoć učenicima
Foto: Vlada KS / Delegacija Vlade KS u posjeti Novoj Kasabi

Učenike sa šireg područja Konjević-Polja koji pohađaju instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi po nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo posjetili su danas predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i ministri za obrazovanje, nauku i mlade i finansija Zineta Bogunić i Amel Kovačević. U razgovoru sa predstavnicima roditelja djece i nastavnog osoblja najavljene su konkretne aktivnosti i pomoć Kantona radi unapređenja nastavnog procesa kao i statusa uposlenih.

Nastavu realizira 16 profesora razredne i predmetne nastave iz Kantona Sarajevo za 130 osnovaca od prvog do devetog razreda.

“Sretni smo što smo na licu mjesta mogli vidjeti kako ovi vrijedni i hrabri ljudi rade svoj posao i ponosni na to što je Kanton Sarajevo više godina uključen u ovaj proces. OŠ Malta kroz svoj sistem plaća uposlenike koji izvode nastavni proces ovdje. Pred nama je mnogo stvari koje moramo popravljati ali odavde šaljemo jednu snažnu poruku da ove ljude nećemo ostaviti u problemima koje imaju. Kanton Sarajevo nastavlja i povećat će izdvajanja za ovu ustanovu, te dodatno unaprijediti obrazovni proces za djecu povratničke populacije”, izjavio je ovom prilikom predsjedavajući Konaković.

Ministrica Bogunić je obećala da će biti riješeni mnogobrojni problemi vezani za status i finansiranje rada uposlenika koji su u ovoj ustanovi trenutno angažovani po ugovoru o djelu.

“Nastavnici će dobiti egzistencijalnu sigurnost, ugovore o radu na neodređeno vrijeme što prije. Dobit će sve prinadležnosti kao i nastavnici u Sarajevu. Poboljšat ćemo i ostale uvjete za njihov rad, a učenicima osigurati udžbenike i lektire”, navela je između ostalog minsitrica Bogunić.

Nakon Nove Kasabe, delegacija Kantona Sarajevo danas je posjetila i Srebrenicu.

“Namjera nam je da vidimo kakvo je stanje kada je u pitanju obrazovanje djece povratnika u Gornjem Podrinju. Vlada KS strateški razmišlja o ovom problemu i želi da ponudi najbolje solucije kako da unaprijedimo kvalitet obrazovanja djece povratničke populacije u ovom dijelu BiH. Obezbijedit ćemo dodatna finansijska sredstva kako bi se ovaj vid nastave unaprijedio i omogućio za što veći broj djece”, naglasio je ministar Kovačević.

 Muhzin Omerović, predstavnik roditelja djece koja pohađaju nastavu u Novoj Kasabi kazao je da se ovaj program realizuje od 2014. godine. Istakao je da su roditelji zadovoljni uspjesima djece, te je zahvalio na najavljenoj podršci za unapređenje nastavnog procesa.

Predstavnici Kantona su ovom prilikom učenicima u Novoj Kasabi poklonili knjige i paketiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije