Danas je obilježena 24. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod

Radiosarajevo.ba
Danas je obilježena 24. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod
Danas je obilježena 24. godišnjica odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na hair - česmi izgrađenoj u čast prvom komandantu Teritorijalne odbrane Općine Novi Grad rahmetli Ramizu Salčinu i mjestu pogibije Nadira Kahvedžića, komandanta artiljerijskog diviziona i njegovih saboraca, Uzeira Jusupovića, Zijada Bajića i Džana Gudića, delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, obilježila je 24. godišnjicu odbrane brda Mojmilo i bitke za vodovod.

Članovi porodica poginulih, saborci, te delegacije boračkih udruženj i političkih partija, te predstavnici Savjeta MZ „Olimpijsko Selo“ okupili su se danas na Mojmilu kako bi evocirali uspomene na herojsku odbranu hrabrih boraca ovog naselja od agresorskih snaga i odali im dužnu počast.

Cijeće je položeno i na spomen - obilježju borcima romske nacionalnosti u ulici Novopazarska, te na spomen - obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u spomen - parku u MZ „Olimpijsko Selo", te pored fontane u Brčanskoj ulici na području MZ „Otoka“. 

Kako je pojasnio pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić, ovaj datum obilježava se u znak zahvalnosti šehidima i palim borcima, braniocima brda Mojmilo, koji su dostojanstveno branili čast i slobodu svoje domovine. 

„Ovo su vrlo važni događaji za odbranu Mojmila, gdje je agresor imao za cilj da potpuno kontroliše situaciju u ovim naseljima. Branioci 101. brigade nisu dozvolili agresoru da izađe na brdo Mojmilo“, kazao je Delalić.

Predsjednik Udruženja 101. brigade Hamdija Lagumdžić, rekao je da su pripadnici ove brigad, zajedno sa specijalnim jedinicama, planski i sinhronizovano odbranili Mojmilo od agresora.

„Herojska borba pripadnika 101. brigade, specijalne jedinice „Lasta“ i jedinice Teritorijalne odbrane rezultirala je time da smo u jednom kratkom roku uspjeli odbraniti Mojmilo, na način da smo planiranom akcijom uništili agresora na brdu Mojmilo. Uništili smo veliki broj tenkova i transportera, gdje se zavihorila zastava RBiH i time je narodu na ovom području olakšan život “, podsjetio se Lagumdžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije