Da nijedno dijete ne bude gladno: Općina omogućila besplatne užine

Radiosarajevo.ba
Da nijedno dijete ne bude gladno: Općina omogućila besplatne užine
Facebook / Ilustracija
Općina Centar Sarajevo putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica i protekle godine finansirala je nabavku đačkih užina za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja.

Za tu namjenu u općinskom budžetu za 2016. godinu osigurano je 85.000 maraka. Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola s područja središnje sarajevske općine, besplatne đačke užine imala su i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“.

Općina Centar je za nabavku 483 užine za decembar izdvojila iznos od 7.712 KM dobavljačima koji dostavljaju užine školskim ustanovama.

"Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica škole dostavljaju spiskove s imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dječiji dodatak (koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu), na osnovu čega naša služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći. Za jedno dijete mjesečno izdvaja se po 16 KM za užinu, i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta. Suština je u tome da svako dijete, bez obzira na materijalni status roditelja, ne bude gladno u školi", istaknula je Mersida Veiz, stručna saradnica za oblast socijalne zaštite u općinskoj Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica.

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu dolazi iz Osnovne škole Nafija Sarajlić (127) zatim slijede škole: Alija Nametak (68), Hasan Kaimija (52), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (52), Hasan Kikić (41), Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (36), Musa Ćazim Ćatić (33), Silvije Strahimir Kranjčević (21), Vladislav Skarić (17), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (15), Isak Samokovlija (9), Safvet-beg Bašagić (7), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor besplatnu užinu dobiva petero djece koja stanuju na području općine Centar.

Podsjećamo da je Općinsko vijeće Centar Sarajevo na četvrtoj redovnoj sjednici, održanoj 27. decembra 2016. godine utvrdilo Nacrt budžeta Općine Centar za 2017. godinu prema kojem je za ovu namjenu izdvojeno također 85.000 KM, što pokazuje kontinuiranu brigu ove lokalne zajednice za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije