Ciglane: Objavljen tender za rekonstrukciju kosog lifta

Radiosarajevo.ba
Ciglane: Objavljen tender za rekonstrukciju kosog lifta
U vezi sa dugogodišnjim hroničnim i ponovo aktuelnim problemom funkcionisanja kosog lifta u naselju Ciglane Općina Centar je ponudila rješenje.

U skladu sa zaključcima Općinskog vijeća Centar Sarajevo donesenim u prethodnom sazivu, načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić je organizovao više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i KJKP Gras u svrhu iznalaženja što bržeg rješenja kojim bi se konačno izgradio novi lift i stanarima trajno omogućilo da uredno koriste ovo sredstvo saobraćaja.

S obzirom da je na zemljištu na kojem je izgrađen lift nosilac prava raspolaganja (vlasnik) Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i da po zakonu Općina ne može graditi nikakav objekat na tuđem zemljištu, općinski načelnik je uputio zahtjev Zavodu za izgradnju KS prijedlog ugovora o zajedničkoj izgradnji objekta kosi lift na Ciglanama.

Suština ovog ugovora je da Zavod za izgradnju KS u izgradnju objekta uloži zemljište, a da Općina Centar finansira sve druge troškove, odnosno izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta sredstvima iz vlastitog budžeta, te da nakon izgradnje lifta preuzme obavezu upravljanja i održavanja nad ovim objektom.

U tom smislu Općina je u budžetu za 2018. godinu obezbijedila sredstva za početak izgradnje i pripremila idejna rješenja novog lifta u skladu sa najvišim standardima izgradnje ovih objekata u Europi.

U cilju dinamiziranja realizacije projekta izgradnje kosog lifta Općina Centar je 20. aprila 2018. godine raspisala otvoreni postupak javne nabavke sa međunarodnom objavom za izbor izvođača na rekonstrukciji kosog lifta na Ciglanama.

Načelnik Ajnadžić očekuje da će na prijedlog kantonalne Vlade Skupština KS u najkraćem roku podržati predloženi tekst ugovora i time omogućiti da Općina Centar odmah nakon izbora izvođača u ovoj građevinskoj sezoni krene u realizaciju projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije