Centralni zatvor u Sarajevu: Pogledajte kako i gdje vrijeme provode zatvorenici

Radiosarajevo.ba
Centralni zatvor u Sarajevu: Pogledajte kako i gdje vrijeme provode zatvorenici
U Kaznenopopravnom zavodu Sarajevo kaznu trenutno izdržava 40 osuđenih osoba, dok se u pritvorskoj jedinici KPZ-a nalazi 160 pritvorenika.Iako je ovaj zatvor predviđen za 80, u njemu se nalazi 200 zatvorenika. KPZ Sarajevo izgrađen je 1912. godine

Odlukom političara 1988. godine dva sprata Zavoda, i to prvi i drugi, dodijeljena su Sudu. Tom odlukom izgubljen je danas prijeko potreban prostor za smještaj pritvorenika i osuđenika, izgubljeno je na funkcionalnosti, a ugrožena je i sigurnost zatvora jer je zgrada faktički presječena na pola. U prizemlju su osuđenici, na prvom i drugom spratu su prostorije suda, a na trećem, četvrtom i petom su pritvorenici. Zadnjih godina u KPZ Sarajevo ulagana su minimalna sredstva iz budžeta i to za sitnije popravke.

Podsjećamo, pritvorska odjeljenja postoje u: KPZ - Banja Luka, KPZ – Bihać, KPZ - Sarajevo, KPZ - Bijeljina, KPZ - Istočno Sarajevo, KPZ – Busovača, KPZ - Doboj, KPZ – Mostar, KPZ – Trebinje, KPZ – Tuzla, KPZ – Orašje i KPZ – Zenica. Kada su u pitanju pritvorenici Suda BiH u navedenim Zavodima je boravilo još dodatnih 80 pritvorenih osoba, uz napomenu da je u 2015. godini povećan broj zatvorenika i pritvorenika u odnosu na 2014. godinu, tj. sveukupan broj osuđenih/pritvorenih osoba iznosi 375, što je za 82 osuđenih/pritvorenih osoba više u odnosu na isto razdoblje u 2014. godini ili 27%, što sve ukazuje na veće aktivnosti u istrazi i prethodnom postupku pred organima Tužiteljstva BiH i Suda BiH.

Ekipa portala Avaz.ba vodi vas kroz život poznatog sarajevskog Centralnog zatvora.

BiH na državnoj razini ima pritvorsku jedinicu kapaciteta 20 pritvorenika

U nadležnosti Ministarstva pravde BiH je Pritvorska jedinica Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija BiH koja je osnovana i stavljena u funkciju 2005. godine. Pritvorska jedinica ima ukupne smještajne kapacitete od 20 pritvorenika i prema standardima smještaja i uvjetima boravka smatra se jednom od najsuvremenijih pritvorskih jedinica u Europi.

Navedeni kapaciteti nisu dovoljni zbog čega je Ministarstvo pravde BiH pokrenulo izgradnju Državnog zatvora za prijem 350 osoba, od toga 300 zatvorenika i 50 pritvorenika, koji će doprinijeti unaprjeđenju zatvorskog sustava u BiH i prihvatu svih pritvorenika/zatvorenika bez potrebe čekanja osuđene osobe da bude upućena na izdržavanje kazne zatvora.

U 2015. godini ukupno su bile pritvorene 102 osobe koje su boravile u predmetnoj ustanovi, s tim da je sa 31.12.2015. godine u Pritvorskoj jedinici boravilo 10 pritvorenih osoba, od čega je bilo 49 pritvorenika - BiH državljana, 40 pritvorenika - stranih državljana i 13 pritvorenika – sa dvojnim državljanstvom, gdje se primjenjuju najveći standardi koji su istaknuti u oblasti zdravstvene zaštite. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije