Bugojno: Otvoren centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Bugojno: Otvoren centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom

U četvrtak je u Udruženju roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama "Leptir" u Bugojnu otvoren Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom. 

Centar je otvoren u okviru projekta "Osnaživanje i rehabilitacija osoba s invaliditetom u BiH" koji, uz finansijsku podršku Misije USAID-a u našoj zemlji, provodi Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH - SUMERO. 

Ploču na ulazu u novootvoreni Centar za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u Bugojnu otkrili su Biserka Božić, predsjednica Udruženja "Leptir", najmlađi korisnik ovog udruženja sedmogodišnji Mirnes Karašin i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić. 

Realizacija projekta u "Leptiru" počela je prije tri mjeseca, a dosad je uključeno 20 korisnika - osoba s intelektualnim poteškoćama, starijih od 18 godina, kao i njihovi roditelji. Cjelokupan projekt bit će implementiran u naredne dvije godine. 

''Ovo je za nas veliki korak zato što ćemo aktivnostima koje ćemo provoditi u Centru za osnaživanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u našoj lokalnoj zajednici razvijati edukativne i rehabilitacijske programe, odnosno servise podrške za naše korisnike, radi poboljšanja kvalitete njihovog života. Naravno, ovaj centar ne bismo mogli otvoriti bez značajne donacije USAID-a i podrške američkog naroda, kojima iskreno zahvaljujem'', kazala je predsjednica Udruženja "Leptir". 

Dodaje da će između ostalog organizirati radionice i treninge za korisnike i njihove roditelje, ali i druge aktivnosti da bi se oni integrirali u društvo i da bi mogli biti ravnopravni partneri koje će svoje sposobnosti moći iskoristiti na najbolji način u sredini u kojoj žive.

Kako je kazala Božić, osim edukativno-odgojnog aspekta, jedan od ciljeva projekta bit će podizanje svijesti javnosti i smanjivanje predrasuda društva u cjelini prema osobama s invaliditetom te njihovo osposobljavanje za samostalan život i ispunjenje njihovih osnovnih ljudskih prava. 

U okviru projekta Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH - SUMERO "Osnaživanje i rehabilitacija osoba s invaliditetom u BiH" isti centri bit će otvoreni u Odžaku, Prozoru-Rami i Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije