Budžetske igre u Kantonu Sarajevo: Šta misle zastupnici?

Radiosarajevo.ba
Budžetske igre u Kantonu Sarajevo: Šta misle zastupnici?

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak, 31. marta, Prijedlog budžeta koji iznosi 798,5 miliona KM, a tog dana ujedno ističe i Odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju Kantona. 

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u izjavi za agenciju Fena kaže da je budžet realan, teško napravljen i pokazuje realnu sliku stanja u Kantonu Sarajevo te naglašava da je zbog političkih previranja napravljen deficit od 140 miliona KM. 

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija je mišljenja da budžet, koji je predložila Vlada KS-a u tehničkom mandatu, nije realna slika stanja u Kantonu.

"Budžet nije planiran u skladu s prihodima, odnosno rashodovna strana mnogo je veća od prihodovne. Pokušali smo amandmanima djelovati na budžet. Međutim, ono što je predloženo ne može se popraviti ni sa 100 amandmana, a kamoli 10 kojih je SDP predložio. Amandmani se prave tako što ako se predloži povećanje neke stavke mora se reći s koje se stavke skida. Nezgodno je onima kojima su planirani budžetom uskratiti sredstva", pojasnio je Fazlija. 

Poslanik Naše stranke u Skupštini KS-a Peđa Kojović je rekao da bi bilo jako neozbiljno, pogotovo što se to sada doima kao dio jednog plana koji je bio poznat krajem prošle godine, da se prijedlog novog budžeta Kantona Sarajevo stavi pred Skupštinu KS-a na dan kada ističe Odluka o privremenom finansiranju. 
Podsjeća da nakon 31. marta u Kantonu Sarajevo, ako se ne usvoji budžet, prestaju sve isplate s rashodovne strane osim plaćanja dugova, a pritom se Skupštini predlaže budžet koji ni na koji način ne uvažava realnost u kojoj se Kanton Sarajevo nalazi i koji je baziran na tome da se svaka druga marka u budžetu de facto bude iz komercijalnog kredita.
"Znači traži se kredit od 140 miliona KM, što će sa 250 miliona KM koje Kanton već ima duga, predstavljati dug od oko 400 miliona KM u budžetu koji se zadnjih nekoliko godina kreće otprilike oko 800 miliona KM", rekao je Kojović.
 
Naveo je da su poslanici Naše stranke iz 'simboličnih motiva' predložili nekoliko amandmana koji otprilike prave uštedu od 23 do 24 miliona KM, ali su jasno rekli da je "neshvatljivo da Vlada s obzirom na sve događaje od 7. februara pa nadalje, nije ništa ni pokušala ugraditi u budžet zahtjeve građana".
 
Predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Kenan Ademović kazao je u izjavi za Agenciju Fena da budžet koji je Vlada KS-a predložila u tehničkom mandatu nije realan nego predstavlja još veću dubiozu budući da su planirana zaduživanja po raznim tačkama. 
 
"Ovaj budžet nije razvojni i u njemu nema prostora za daljnja zaduživanja. Budžet je planiran tako da bi opstala birokratija. SBB smatra da budžet nema nikakvu korist za građane Kantona. Pokušali smo u četiri godine kada se budžet usvajao davati svoje primjedbe za popravljanje budžeta, ali to nije podržano čime su Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pokazali da ih ne zanimaju građani", mišljenja je Ademović
 
Budžet bi 31. marta trebao biti usvojen jer bi u protivnom u pitanje došle sve isplate iz budžeta što bi se posebno odrazilo na primaoce socijalnih davanja iz budžeta sarajevskog kantona. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije