Brčko: Porodiljno odsustvo za treće dijete povećano sa 12 na 16 mjeseci

Radiosarajevo.ba
Brčko: Porodiljno odsustvo za treće dijete povećano sa 12 na 16 mjeseci

Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko Distrikta BiH usvojilo je na svojoj današnjoj sjednici zaključak o izmjenama Zakona o radu, koje bi osigurale da porodiljno odsustvo majkama bude produženo za blizance, treće i svako naredno dijete s 12 na 18 mjeseci.

Damir Bulčević, predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu Distrikta, koji je ujedno i predsjedatelj Vijeća, rekao je da je temeljem zakonske odredbe do sada porodiljno odsustvo trajalo 12 mjeseci bez obzira koje dijete je u pitanju, te da je na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo izmjene Zakona o radu koje će biti upućene u daljnju proceduru, priopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta BiH.

"Vjerujem da će i mjerodavne institucije usvojiti ovakve izmjene jer se radi o pozitivnoj zakonskoj regulativi koja može doprinijeti povećanju nataliteta u Brčkom", kazao je Bulčević, naglašavajući da ovakva odredba obuhvata sve žene zaposlene u Brčko Distriktu, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Tajnik Sindikata Brčko Distrikta BiH Ilija Kalajdžić iskazao je nadu da će i brčanski Inspektorat, nakon usvajanja predloženih izmjena zakona u skupštinskoj proceduri, raditi bolje i vršiti intenzivniju kontrolu kako se ne bi ponavljala dosadašnja nesavjesna praksa poslodavaca.

"Poslodavci nerijetko prekidaju porodiljno odsustvo na šest mjeseci, a ostalih šest refundiraju troškove i dok radnica besplatno radi dijete je kod kuće", izjavio je Kalajdžić.

Naglasio je i da je jedan od zaključaka s današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća da se član 72. stav 3. Zakona o radu izmijeni kada je u pitanju poseban staž kojim bi prava radnika u privatnom sektoru bila definirana na isti način kao i u državnoj službi.

Razmatrano je i pitanje koje se tiče programa aktivne politike zapošljavanja za 2014. godinu, te je zaključeno da se osigurana sredstva iz Odjela za gospodarski razvitak, šport i kulturu rebalansom proračuna prebace na Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH, navodi se u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije