Biser Sarajeva: Zaštićeni pejzaž 'Trebević' predat na upravljanje

Radiosarajevo.ba
Biser Sarajeva: Zaštićeni pejzaž 'Trebević' predat na upravljanje

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a, Zlatko Petrović, i ministar privrede KS-a, Emir Hrenovica, potpisali su danas na Trebeviću Protokol o preuzimanju prava upravljanja šumom i šumskim zemljištem u obuhvatu Zaštićenog pejzaža "Trebević". 

Ministar Petrović kazao je da se šumski dio na ovom lokalitetu proteže na 400,2 hektara. 

"Trebević je biser Sarajeva i nalazi se u genetskom kodu svakog Sarajlije. Želimo da ga zaštitimo i opremimo infrastrukturom te da ovaj prostor bude i za sport, rekreaciju i uživanje", kazao je. 

Dodao je da je danas prezentiran i Plan upravljanja na koje je ovo ministarstvo dalo punu suglasnost naglašavajući da se ovom problemu prilazi ozbiljno i sistematično

"Potpisivanjem ovog protokola mi dajemo dozvolu da se gradi zaštićeni pejzaž „Trebević“ te im predajemo šumu na gospodarenje. Ovo predstavlja jednu otvorenost da se više ulaže u ono što nedostaje ovom gradu", kazao je Hrenovica. 

Naglasio je da i nacionalni park može biti dio šume i predstavlja šumsko bogatstvo.

Hrenovica je podsjetio da je Ministarstvo privrede KS-a radilo na deminiranju područja Trebević, dodajući da planiraju nastaviti takve aktivnosti.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, Osman Delić, kazao je da s današnjim potpisivanjem ugovora ova ustanova preuzima ovaj prostor.

"U narednom periodu planiramo obilježiti granice. Privremenim smjernicama su tačno definisani prvi koraci, jer nema usvojenog prostornog plana za Trebević", objasnio je.

Dodao je da je prostor definiran u tri zone, a to su nukleus od 55 hektara, zatim druga zona od 195 hektara i treća zona. Naglasio je da je njegov prioritet da omogući Sarajlijama da uživaju na ovom prostoru koji treba biti samoodrživ.

"Već je napravljena evaluacija za Bembašu i Darivu i nadam se da će se naći na dnevnom redu Skupštine KS-a te postati zaštićena područja", zaključio je Delić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije