BH-Gas u petak obustavlja isporuku Sarajevogasu

Radiosarajevo.ba
BH-Gas u petak obustavlja isporuku Sarajevogasu

Kolegij BH-Gasa jučer je, prema internim Operativnim procedurama o prodaji gasa i praćenju naplate potraživanja, odlučio da će u petak, 27. juna u 12 sati, obustaviti isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogas jer ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović i Vlada KS-a nisu ispoštovali dogovor o načinu smanjenja duga i izmirenju tekućih obaveza Sarajevogasa prema BH-Gasu. 

Iz BH-Gasa ističu da im Sarajevogas na današnji dan duguje više od 48 miliona KM

Podsjećaju da je na posljednjem sastanku koji je održan 10. juna Uprava BH-Gasa prihvatila prijedlog ministra Petrovića o modalitetima izmirenja obaveza za potrošeni prirodni gas. 

Petrović je 13. juna na konferenciji za medije naveo da će do kraja juna u potpunosti biti izmirene fakture za april i maj ove godine, te da će 20. juna na račun BH-Gasa biti uplaćeno oko 10 miliona KM

Iz BH-Gasa navode da su njihovi minimalni uvjeti plaćanje tekućih faktura za potrošeni gas, te uplata minimalno 10 miliona KM starog duga, kako bi bili stvoreni preduvjeti za ulazak u novu sezonu grijanja

Naglašavaju da Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a nije ispoštovalo dogovor do danas, a kako u međuvremenu BH-Gasu zbog kašnjenja u plaćanju stižu opomene od dobavljača prirodnog gasa Gazprom Exporta, radi osiguranja urednog snabdijevanja cijele Bosne i Hercegovine prirodnim gasom, prisiljeni su obustaviti isporuke gasa Sarajevogasu

Iz Uprave BH-Gasa tvrde da su prisiljeni donijeti ovakvu odluku kako bi zaštitili sve druge potrošače u Bosni i Hercegovini koji redovno izmiruju svoje obaveze prema toj kompaniji. 

"Poznato je da Sarajevogas ima izrazito visok procenat naplate od svojih potrošača, a i pored toga ne izmiruje obaveze prema BH-Gasu. Novac od potrošača mora biti usmjeren za izmirenje obaveza za potrošeni gas, jer BH-Gas ne proizvodi već kupuje gas iz Ruske Federacije po tržišnoj cijeni", saopćeno je iz Uprave BH-Gasa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije