Bespravni promet u Kantonu Sarajevu: Za pola godine izdate kazne u iznosu od 103.000 KM

1
FENA
Bespravni promet u Kantonu Sarajevu: Za pola godine izdate kazne u iznosu od 103.000 KM
Foto: KUIP KS / Autopijaca u Sarajevu

Suzbijanje bespravnog prometa sa posebnim akcentom na akciznu robu - cigarete, rezani duhan i drugu robu koja se prodaje bez odobrenja mjerodavnog organa i dokumentacije o porijeklu  predstavlja jedan od prioritetnih zadataka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP), odnono tržišno-turističkih inspektora, koji provode stalne kontrole, ali i organiziraju zajedničke aktivnostie sa pripadnicima MUP-a KS na svim frekventnim lokalitetima na područiju Kantona Sarajevo u prijepodnevnim i popodnevnim terminima, ali nerijetko i danima vikenda. 

S obzirom da izostaju sistemska rješenja u ovoj oblasti, nelegalna prodaja se, najčešće, po odlasku inspektora ponovo nastavlja, radi čega je i veliki broj pokrenutih prekršajnih postupaka pred nadležnim sudom od inspektora, a protiv osoba koji su česti "ponavljači u prekršaju", saopćeno je iz KUIP-a KS.
 
Za period 1. januara - 30. juna ove godine izuzeta je roba u ukupnoj vrijednosti od 4.606,50 KM. Podneseno je ukupno 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu prema osobama koje su zatečene u obavljanju trgovačke djelatnosti robom bez pravno relevantne prateće dokumentacije iz koje se može nedvosmisleno utvrditi porijeklo i vlasništvo robe. Izdata su i 103 prekršajna naloga u iznosu od 103.000 KM prema osobama koje su zatečene u obavljanju trgovačke djelatnosti bez rješenja za rad.
 
U postupku inspekcijskih nadzora izuzete su ukupno 723 kutije cigareta u orginalnom pakovanju bez akciznih markica, 47 kutija motanih cigareta pakovanje 20/1, 24,50 kg rezanog duhana bez akcizne markice, te 14 kutija filtera za cigarete. Izuzeto je također i 38 kg povrća, 110 komada ukrasnih magneta, te 15 kišobrana.

Izuzeta roba je predata u Direkciju za robne rezerve KS do okončanja sudskih postupaka koji se vode kod nadležnog Suda u Sarajevu.

Ispovijest Jasmina Bešića: 'Genocid u Srebrenici sam preživio noseći žensku odjeću'

Ispovijest Jasmina Bešića: 'Genocid u Srebrenici sam preživio noseći žensku odjeću'

Inspekcijskim nadzorima obuhvaćena su osobe koje nelegalni promet obavljaju pored zelenih pijaca, autopijaca, pijaca rabljenom robom, te drugim frekventnim lokalitetima i ulicama u Kantonu Sarajevo, a to su, između ostaih, ulice M.M. Bašeskije, Ferhadija, Gimnazijska, Gradačačka, Velika Aleja, Muhameda Kantardžića, lokaliteti pijaca na Grbavici, Otoci, Ilidži, Markalama, Vogošći, Hadžićima, kao i ulice Džemala Bijedića, Trg ZAVNOBIH-a, Trg Solidarnosti bb, Alije Kučukalića, lokalitet ispred Gradskog groblja Vlakovo i dr.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/inspekcija-u-sarajevu-kaznila-pekare-manja-s-40000-km/530944[/related]
 
Iz KUIP-a KS naglašavaju da su tržišno-turistički inspektori provodili inspekcijske nadzore u dijelu provjere validnosti rješenja za rad izdatog od nadležnog organa i posjedovanja pravno - relevantne prateće dokumentacije, dok su po službenoj dužnosti o njihovim aktivnostima obavještene i nadležne općinske komunalne inspekcije radi poduzimanja daljih radnji iz domena njihove nadležnosti, a u vezi sa zauzimanjem javne površine.
 
"Ponovo ističemo da se od ovog organa aktivnosti na suzbijanju bespravnog prometa na svim frekventnim lokalitetima Kantona Sarajevo vrše u kontinuitetu u saradnji sa pripadnicima policijskih uprava MUP-a Kantona Sarajevo, a u skladu sa raspoloživim resursima i drugim aktivnostima koje smo obavezni vršiti, te da ovaj organ ne može sam eliminirati pojavu nelegalnih uličnih prodavača, s obzirom da je to kompleksnija problematika, koja predstavlja opšti društveni problem i traži angažman i drugih nadležnih institucija", stoji u saopćenju KUIP-a KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije