Bešlija: Nismo spremni za školsku godinu, zašto Vlada KS insistira na 1. septembru

Radiosarajevo.ba
Bešlija: Nismo spremni za školsku godinu, zašto Vlada KS insistira na 1. septembru
Foto: Naša stranka / Vildana Bešlija

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, prošle je sedmice uputila inicijativu za odgađanje početka školske godine. Inicijativa nije usvojena, a danas je javno upozorila na pogubnost odluke da školska godina počne 1. septembra.

"Podsjećam da su početak školske godine neki kantoni pomjerili, kao što su Tuzlanski, Bosansko-podrinjski i Zeničko-dobojski. Kanton Sarajevo nije ništa spremniji od njih za početak školske godine.

Brojni roditelji i prosvjetni radnici su također bili za pomjeranje. Direktori sarajevskih osnovnih škola danas su uputili devet zahtjeva koji moraju biti ispunjeni da bi školska godina počela. S obzirom na kompleksnost zahtjeva, jasno je da do 1. septembra oni neće moći biti ispunjeni. Radi se o stvarima koje obuhvataju sve, od nabavke opreme za rad nastavnika do izmjena i dopuna zakona. Škole čak ne mogu primiti ni neophodne nove radnike jer od resornog ministarstva nisu dobile saglasnost za raspisivanje konkursa.

Zašto onda Vlada insistira na početku školske godine od prvog septembra? Jedini odgovor koji se nudi je da žele stvoriti privid vlastite spremnosti za izazove koji slijede. Pritom su ulog naša djeca. Vlada mora biti svjesna, a posebno Ministarstvo obrazovanja te ministar Anis Krivić da njihovu spremnost niko ne shvata ozbiljno te da s početkom školske godine niko neće profitirati – ni djeca, ni prosvjetni radnici, ni roditelji, ali ni vlast u političkom smislu. Naprotiv, svi možemo puno izgubiti. Zadnja je šansa da se urazume i da školsku godinu odgode barem dok ne ispune uslove koje su pred njih postavili direktori osnovnih škola, na šta ih ovom prilikom pozivam", poručila je Vildana Bešlija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije