Banja Luka: Zelenašima deset i pol godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Zelenašima deset i pol godina zatvora

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci, sudski policajac Vinko Knežević te Danko Kajganić, Đorđe Ćulum i Andrija Čičić, osuđeni su na ukupno 10 godina i šest mjeseci zatvora, a nakon što su oglašeni krivim za iznuđivanje 75.000 KM od  Ranke Slijepćević i njenog sina Siniše.

Kako prenosi Fena, za sudske policajce Vinka Kneževića i Danka Kajganića, izrečena je kazna od po tri godine zatvora, dok je Đorđe Ćulum osuđen na dvije godine i šest mjeseci, a Andrija Čičić na dvije godine zatvora.

Prema navodima u optužnici, osuđeni su, uz ucjene i prijetnje, od Slijepčevića pokušali da iznude oko 115.000 KM.

Sud je optužene obavezao da oštećenima vrate 46.000 KM, koliko im je isplaćeno na ime zelenaških kamata.

Ćulum, Čivčić, Knežević i Kajganić se, prema navodima u optužnici, terete da su Siniši Slijepčeviću i njegovoj majci pozajmili 32.000 KM s kamatom od 15 do 20 posto.

Na osnovu toga su od januara do septembra 2008. godine na ime kamata prijetnjama iznudili 75.000 KM, a osim toga su od Slijepčevića tražili da još vrate 115.000 KM kao dug.

Ranka Slijepčević je ranije sudu dostavila odštetni zahtjev u kojem traži da joj optuženi solidarno isplate 75.000 KM zbog iznude novca i pretrpljenog straha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije