Bandić: Oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva me neće isprovocirati

Radiosarajevo.ba
Bandić: Oduzimanje titule počasnog građanina Sarajeva me neće isprovocirati

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj sjednici odlučilo da opozove Odluku o dodjeli priznanja Počasni građanin Sarajeva Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ovakvu odluku je glasalo 20 vijećnika, jedan je bio suzdržan, a pet nije glasalo.

Povod za ovakvu odluku je intervju Milana Bandića u kojem je rekao kako bi Bosnu i Hercegovinu trebalo ustrojiti tako da Hrvati dobiju svoj entitet.

Na Bandićev prijedlog prvi je reagirao zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara, koji je izjavu okarakterizirao kao neprihvatljivu, skandaloznu i uvredljivu. 

Inicijativu za oduzimanje titule Počasni građanin podnijeli su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegovi zamjenici. U inicijativi se navodi da je Bandićeva izjava udarac demokratskim procesima na ovim prostorima. 

Bandić je bio počasni Sarajlija tačno mjesec, jer mu je ova titula dodijeljenja 26. februara ove godine.

Milan Bandić je odbio danas direktno komentirati najavu gradske skupštine Sarajeva za oduzimanje titule počasnog građanina bh. prijestolnice.

"Ja sam počasni građanin Kiseljaka i Srebrenice i na to mjesto su me birali građani", rekao je Bandić

Rekao je da njegova djela govore više od bilo kakvih komentara. Bandić je dodao da "o nekim stvarima uvijek govori isto".

Odgovarajući na pitanja novinara u Zagrebu Bandić je više puta ponovio kako ga pitanja o oduzimanju titule počasnog građanina Sarajeva neće isprovocirati.

Milan Bandić je u julu 2008. godine proglašen je počasnim građaninom Kiseljaka. Skupština općine Srebrenica ga je počasnim građaninom tog grada proglasila 2009. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije