Bandić: Naknada za porodilje se pogrešno obračunava godinama, odavno je trebala iznositi 360 KM

Radiosarajevo.ba
Bandić: Naknada za porodilje se pogrešno obračunava godinama, odavno je trebala iznositi 360 KM

Majke porodilje danas su okupljanjem pred zgradom Kantona Sarajevo izrazile svoje negodovanje zbog novog obračuna i manje isplaćenih mjesečnih primanja porodilja koje su u radnom odnosu, a koji je rezultat primjene zakonom jasno propisane procedure, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

O ovim zakonskim propozicijama ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Muamer Bandić upoznao je predstavnice porodilja sa kojima je danas u zgradi Kantona održao sastanak.

 On je pojasnio situaciju u kojoj zakonsko rješenje koje uređuje pitanje naknada plaće žene majke u radnom odnosu u dijelu obračuna i isplate nije primjenjivano na ispravan način u zadnjih devet godina.

Podsjetimo da ova naknada sa 460,00 KM, koja je u u proteklih devet godina nezakonito bila isplaćivana u ovom iznosu, trebala da iznosi 360,00 KM. 

Ministar Bandić je još jednom naglasio da se izmjene zakona iz maja mjeseca 2014. godine nisu odnosile na spomenute naknade u smislu promjene njihovog iznosa. 

Izjednačavanje primanja porodilja, bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne, bio je jedan od zahtjeva predstavnica porodilja koji je od strane ministra Bandića dobio punu podršku. 

Upravo izjednačavanje prava svih majki porodilja neovisno od njihovog radno pravnog statusa je, kako je naglasio Bandić, i bila njegova intencija, a sve u cilju postizanja socijalne jednakosti u ovoj oblasti. 

Upravo zato najvažniji zajednički zaključak sa današnjeg sastanka jeste dogovor po kojem će ministar Bandić u saradnji sa zastupnicima kantonalne skupštine i našim predstavnicima u Domu naroda FBiH inicirati ubrzanje usvajanja zakona koji će sistemski riješiti prava svih porodilja te iste staviti u mnogo bolji položaj nego sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije