Avdo Vatrić: GRAS bi se uskoro mogao ugasiti

Radiosarajevo.ba
Avdo Vatrić: GRAS bi se uskoro mogao ugasiti

Finansijska situacija u JKP GRAS je neodrživa i ako ne budu poduzete odgovarajuće mjere postoji realna opasnost da u doglednoj budućnosti građani ostanu bez prijevoza, a radnici bez posla.

To je danas, u pauzi hitne sjednice Skupštine KS-a o stanju u GRAS-u, izjavio vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Avdo Vatrić.

On je dodao da bi mjerama koje je danas iznio na sjednici Skupštine KS-a, a koje bi trebale stupiti na snagu 1. januara 2014., bili izbalansirani prihodi i rashodi GRAS-a, što bi značilo da bi bili u stanju da izmiruju plaće i održavaju vozila, te da povećaju vozni park i poboljšaju kvalitet javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Te mjere uključuju da, u saradnji sa sindikatom, bude dogovoreno smanjenje plaća od 10 posto i toplog obroka za četiri KM, kao i racionalizacija broja zaposlenih.

Također, bilo bi potrebno povećati cijenu subvencioniranih mjesečnih kupona za 10 KM, od čega bi polovinu plaćali korisnici a drugu polovinu Kanton Sarajevo, te uvođenje obavezne kupovine kupona za budžetske korisnika.

Osim toga, Vatrić je naveo da bi bilo neophodno ovlastiti revizore da na licu mjesta mogu naplaćivati kaznene karte i uzimati podatke od korisnika zatečenih u vozilu bez karte i zatražio od Vlade KS-a finansijsku podršku za nabavku polovnih vozila - 10 autobusa i 13 trolejbusa.

Istakao je da građani ne trebaju brinuti za sigurnost budući da GRAS provodi mjere za tehničku ispravnost vozila koje su i veće nego što je propisano zakonom.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica rekao je da su mjere koje je predložilo rukovodstvo GRAS-a "bolje nego nikakve" ali je izrazio sumnju u izvodivost svih mjera, javila je Fena.

Zamjenik predsjednika Sindikata preduzeća GRAS Amir Muminović izjavio je da bi usvajanje ovog seta mjera stvorilo pozitivnu atmosferu i da vjeruje da bi radnici ispoštovali ono što se od  njih traži, s tim što bi vjerovatno zahtijevali da sredstva od smanjenja plaća budu usmjerena za nabavku vozila i rezervnih dijelova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije