Ante Pavelić poznatiji od Alije Izetbegovića, a Hasan Salihamidžić od Edina Džeke

Radiosarajevo.ba
Ante Pavelić poznatiji od Alije Izetbegovića, a Hasan Salihamidžić od Edina Džeke

Massachusetts Institute of Technology (MIT), jedan od najuglednijih univerziteta na svijetu, sastavio je listu 11.000 osoba koje su ostavile neizbrisiv trag u historiji mnogih zemalja u svijetu.


Na ovoj listi nalaze se i osobe rođene u zemljama bivše Jugoslavije. Među poznatim ličnostima rođenim u Bosni i Hercegovini nalaze se osobe koje su igrale ili još uvijek igraju značajnu ulogu u politici, umjetnosti, sportu i drugim sferama života, javlja Agencija Anadolija.

Naučnici s MIT-a su koristili dva kriterija za sastavljanje liste. Autor projekta Pantheon Cezar Hidalgo kao kriterij odabira ličnosti je koristio teritoriju na kojoj su rođeni i onda ih vezao za savremenu državu koja sada postoji na tom području. Drugi kriterij je bilo pojavljivanje ovih ličnosti na najmanje 25 svjetskih jezika na Wikipediji. 

Najpoznatije ličnosti u historiji BiH Princip, Andrić i Kusturica

Prema pomenutom istraživanju, najpoznatija ličnost u historiji Bosne i Hercegovine je Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, a koji je na ovoj listi okvalificiran kao ekstremista.

Nakon njega slijedi pisac Ivo Andrić, dok je na trećem mjestu filmski reditelj Emir Kusturica, a nakon njih još slijede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović, Mehmed-paša Sokolović, deveti je Haris Silajdžić, a na desetom mjestu je Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije koji je rođen u Sarajevu.

Među osobama koje se rođene u BiH, a koje su ostavile najviše traga u historiji nalaze se još i Vojislav Šešelj, Branko Crvenkovski, Željko Komšić, a od sportista najviše mjesto na listi zauzimaju Hasan Salihamidžić, Edin Džeko, Darijo Srna, Marko Marin, Vedad Ibišević, Miralem Pjanic i Vedran Ćorluka.

Ukupno je u BiH rođeno 27 osoba koje su ostavile traga u historiji, a među njima nema niti jedne žene.

Evo i pregleda po zanimanjima:

POLITIČARI

- Ante Pavelić
- Alija Izetbegović
- Mehmed-paša Sokolović
- Haris Silajdžić
- Boris Tadić

FUDBALERI

- Hasan Salihamidžić
- Edin Džeko
- Darijo Srna
- Mladen Petrić
- Marko Marin

TENISERI

- Ivan Ljubičić
- Marin Čilić

SKLADATELJ

- Goran Bregović

PJEVAČ

- Vukašin Brajić

REDITELJ

- Emir Kusturica

PISAC

- Ivo Andrić

HEMIČAR

- Vladimir Prelog

EKSTREMISTA

- Gavrilo Princip

Prema istoj listi, najviše traga u ljudskoj historiji ostavili su Aristotel, Platon, Isus Krist, Sokrat, Aleksandar Veliki, Leonardo da Vinci, Confucius, Julius Caesar i Homer.

Osim njih, u ljudsku historiju svoje ime upisali su i poslanik Muhammed, britanski pisac William Shakespeare i poznati moreplovac Christopher Columbus, ali i nacistički vođa Adolf Hitler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije